:

:

TV Most

clock

Jun 15, 2018   12:58

0

155

Šarčević: Na opstrukciju ću odgovoriti zakonskim merama


"Znao sam da će biti opstrukcije, i pripremio sam određene mere", ističe ministar čija odluka je usledila posle višemesečne afere u čijem centru je bio rektor, kojem je prebacivano nedolično ponašanje, nepotizam i niz drugih nepravilnosti.




 Osam od 19 članova Saveta Univerziteta u Kragujevcu, koji treba da potvrdi ili odbije odluku o smeni, podnelo je, naime, ostavke u četvrtak, a ministar za Tanjug ističe da on o tome nije dobio zvanično obaveštenje, ali je informisan da se to dogodilo.



Šta dalje može da usledi, odnosno da li će se birati novi članovi i da li će neki fakulteti to opstruirati, zasad se ne zna.



"Sad ulazimo u zonu opstrukcije. Pošto sam ja znao da se to može desiti, ja sam spremio čitav niz mera, pa je neko meni čak zamerio 'ministar preti'. Kako pretite nekome ko u startu želi da krši zakon i ponaša se opstruktivno? Ja ću se opet na te opstrukcije odazvati, ali zakonskim merama", poručio je Šarčević.



Naglasio je da ništa nije starije od države, pa ni Savet univerziteta u Kragujevcu.



"Oni imaju zadatak, to nije više autonomija u pitanju, da donesu odluku o izboru vršioca dužnosti rektora, a gospodin rektor Arsenijević, uz sva njegova građanska prava, može da tuži mene lično i državu ako smo negde pogrešili", rekao je Šarčević.



Objasnio je da je Ministarstvo uradilo sve što je zakon nalagao i da je sve drugo u rukama Saveta Univerziteta u Kragujevcu.



Naglasio je da nalog prosvetne inspekcije ne može biti ignorisan i mora da se izvrši jer će, kaže, "priča da ode do besmisla".



Naveo je da se sada na Univerzitetu u Kragujevcu stvaraju klanovi i grupe.



"Nisam ih ja formirao, to je takva klima već poodavno u Kragujevcu", kaže Šarčević.



Napominje da država ima na raspolaganju mnogo instrumenata u odgovor na opstrukciju:



"Još ne bih da kažem koji su sve. Očekujem da se ova priča uvede u normalu", rekao je Šarčević i dodao da je istih pokušaja bilo i prilikom smene rektora prištinskog univerziteta u Mitrovici, "pa je sve sleglo", te da se nada da će i na Univerizitetu u Kragujevcu biti kako treba.



Povodom poziva da u ponedeljak dođe na sednicu Saveta Univerziteta u Kragujevcu, kada bi trebalo da se razmatra smena rektora Arsenijevića i ukidanje doktorske titule njegovom sinu Aleksandru, Šarčević kaže:



"Sad me zovu, kad su sve polupali! Zašto bi me zvali? Da ja tamo s njima vodim jalovu debatu, da se vređamo i pljujemo? Pa, nisam ja iz te priča. Neka se oni uljude, poštuju zakon, pa ću doći", poručio je ministar.



Ministar Šarčević je 5. juna potvrdio da je smenio rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojšu Arsenijevića, a kao razlog za to naveo je neponištavanje doktorske diplome sina rektora koji je upisao doktorske studije dok još nije završio osnovne.




 


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva