:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Jul 12, 2018   11:40

0

135

Šarčević: Kazna i za "neposlušne" roditelje


Šarčević je, gostujući u Jutarnjem programu TV Prva, najavio i ozbiljan rad Komisije za borbu protiv narkomanije u školama, kao i novih mera države prema kojima će i roditelji moći da budu kažnjeni.



On je objasnio da je Ministarstvo na čijem je čelu samo stožer borbe protiv narkomanije, u koju su uključena i druga ministartsva i nadležne službe. Ali, prema njegovim rečima, priču o borbi protiv naromanije u školskim klupama trebalo bi izmestiti u porodicu, dok s druge strane država mora da bude jasnija i strožija po pitanju kažnjavanja roditelja. 



Šarčević je naveo kao primer da se svega 10 odsto roditelja odazove na skupove organizovane s namerom da se roditelji edukuju o narkomaniji i prevenciji. Sada se, kako kaže, uvode mere gde će direktori škola biti nagrađivani ukoliko se ti sastanci budu više posećivali. 



Takođe, u sklopu priče o borbi protiv narkomanije, Ministarstvo prosvete je uštedelo određena sredstva i u škole će vratiti oko 150 psihologa. 



Testovi za detekciju korišćenja droge, podseća Šarčević, ne mogu se koristiti na deci, jer to zakon zabranjuje, to mogu da rade roditelji i zato su bitni Saveti roditelja. Takođe, tu je i policija koja će biti u školama. 



Na pitanje, šta s roditeljima koji ne žele da sarađuju, Šarčević kaže da ima dosta načina da se roditelji više uključe u celu priču, pa na kraju krajeva i kazne.



Govoreći o maloj maturi, Šarčević kaže da su u planu regionalni centri ocenjivanja, ali da je krajnji cilj da se uvede testiranje znanja đaka na svake dve godine. Smatra da to neće biti prenaporno za decu jer će ti testovi biti obična provera znanja.


Izvor: B92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva