:

:

TV Most

clock

Novembar 30, 2017   12:05

0

244

Sarajevo, pronađen arsenal oružja kod ratnika iz Sirije


Emin Hodžić se, piše portal Avaza, borio na strani terorističke organizacije Islamska država zbog čega je ranije osuđen na zatvorsku kaznu.



Pozivajući se na svoje izvore iz policije list navodi da je 25-godišnji Hodžić uhapšen na autobuskoj stanici u Sarajevu, koja je u neposredoj blizini Ambasade SAD u BiH, gotovo slučajno pri uobičajenoj policijskoj proveri.



U prtljažniku automobila kojim je upravljao tokom rutinske kontrole pronađene su dve automatske puške i 15 okvira za metke od kojih je čak osam bilo napunjeno mecima i spremno za upotrebu. Nakon toga usledio je detaljan pregled automobila.



Hodžić je u vozilu skrivao još i ručni bacač "zolja", tri ručne bombe, eksplozivnu napravu, oštrač noževa i dva jurišna prsluka.



Autobuska stanica gde se zatekao do zuba naoružani Hodžić u neposrednoj je blizini ambasade SAD.



Iz MUP-a Sarajevske županije potvrdili su da je Hodžić u pritvoru zbog krivičnog dela nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih stvari, ali se sprovodi i istraga šta je on zapravo planirao i da li je imao pomagače i za šta je trebalo upotrebiti naoružanje.



Podseća se da je Hodžić u martu prošle godine osuđen na godinu dana zatvora nakon što je proglašen krivim za protivzakonito pridruživanje stranim paravojnim organizacijama. Tako blaga kazna izrečena mu je jer je priznao krivicu.



Tokom suđenja potvrđeno je da je 2013. godine boravio u Siriji, gde je otputovao preko Istanbula i tamo se borio u redovima terorističke ID.



Navodi se da je Hodžić oženjen državljankom Srbije koja je proterana iz BiH i zabranjen joj je ulazak u tu zemlju u periodu od pet godina jer je ocenjeno da predstavlja pretnju po nacionalnu sigurnost.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva