:

:

TV Most

clock

Septembar 29, 2015   12:05

0

113

Saradnja privrednika Kosova i Srbije

Najveća prepreka, kada je u pitanju ekonomska saradnja između Srbije i Kosova, uklonjena je sredinom 2013. godine kada je započet dijalog između PKS i Privredne komore Kosova (PKK), rekao je predsednik srpske privredne komore Marko ÄŒadež.

On je dodao da ostaje dosta stvari na kojima se radi - otklanjanje vancarinskih barijera i otklanjanje barijera koje tu i tamo postoje kroz različita tumačenja cena određenih proizvoda, istakavši da su to pojedincačni slučajevi na kojima se svakodnevno radi kroz komunikaciju dve komore.

"Ono što mislim da je najvažnije u našoj saradnji jeste konkretno povezivanje privrednika, zarad novih investicionih projekata. Kada se privrednici sretnu, kada pronađu svoj zajednički interes, otvore proizvodnju i zaposle ljude, to će biti najveći uspeh naše saradnje," rekao je ÄŒadež.

On očekuje da će se to vrlo brzo desiti, pogotovo, što su intezivirani razgovori sa privrednicima na Kosovu i u centralnoj Srbiji koji su, kako je ocenio, pronašli zajednički interes.

ÄŒadež je dodao da privrednici u Srbiji imaju podršku njihove vlade, a kao potvrdu toga naveo je činjenicu da je prilikom nedavne posete Privredne komore Kosova Beogradu prvi sastanak privrednika bio kod premijera Aleksandra Vučiha, a potom i kod ministra privrede Željka Sertića.

"ÄŒini mi se da to dovoljno govori o podršci razvoju privredne saradnje koja je i te kako jaka. Bez takve podrške teško bi mogli da rešavamo stvari…imamo probleme koje smo uspeli da rešimo, a to smo uspeli u dijalogu sa našom vladom," rekao je on.

Predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju kaže da saradnja privrednika Kosova i Srbije daje značajan doprinos političkom dijalogu Beograda i Prištine u Briselu.

"Ovo je novi način saradnje između PKK i PKS, jednostavno prošla su vremena kada su ljudi razgovarali skriveno po hodnicima ili holovima, sada je vreme da sa ponosom pričamo o ekonomiji," rekao je on.

Zahvalivši se na konstruktivnosti predsedniku PKS, Grdžaliju je istakao da ovakav oblik razgovora treba da bude model i za ostale komore i u tom kontekstu naglasio da je ovo značajan doprinos političkom dijalogu u Briselu.

Samo na ovakav način možemo minirati sve te barijere koje i danas postoje, na ovakav način svakog dana imaćemo manje prepreka, naglasio je Grdžaliju.

" Cilj svega što danas radili i što radimo sa komorom nije samo bavljenje klasičnom trgovinom nego i razgovor o mogućnosti iskorišćavanja naših potencijala na trećim tržištima," rekao je on.

Grdžaliju je naglasio da Srbija ima prednost zahvaljujući značajnim trgovinskim sporazuma koje ima sa državama EU i bivšim državama Sovjetskog saveza.

"Ovaj dijalog je od velikog značaja, kako bi naši proizvodi bili na tim tržištima, kao i zbog zajedničkog formiranja novih firmi - konzorcijuma Kosova i Srbije kako bi zajednički nastupali na trećim tržištima," rekao je predsednik PKK.

On je istakao da politiku treba odvojiti od ekonomije, da je današnji susret u Prištini najbolji put za to i da je pokazatelj da je prioritet ekonomska saradnja.

Na okruglom stolu govorio je i predstavnik Američke privredne komore na Kosovu Ilir Ibrahimi koji je kazao da politika ima veliku ulogu u privredi i Kosova i Srbije, ali da to ne bi trebalo da bude tako.

"Ekonomija bi trebalo da bude motor, podstrek za razvoj, olakšanje, a ne prepreka. Američka privredna komora na Kosovu je protiv barijera i prepreka. Upoznati smo da se kosovski biznisi suočavaju sa barijerama, naročito u Bosni i Srbiji i pozivamo provredne komore da učine sve što je u njihovoj mogućnosti da se te barijere prevaziđu," rekao je on.

Ibrahimi je dodao da samo poslovanje bez barijera može vodi napretku i da proizvodi tako mogu znatno lakše naći svoje klijente.

Okrugli sto "Ekonomija - put mira i blagostanja" su organizovali prištinska novinska agencija "Kosovolive" i NUNS , uz podršku Delegacije EU u Srbiji.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva