:

:

TV Most

clock

Maj 22, 2018   12:05

0

182

Saracin u poseti Odboru za evropske integracije


Predsednik Odbora Nenad ÄŒanak istakao je da u srpskom parlamentu nema velikih razlika u pogledu puta Srbije ka EU, kako u poziciji, tako u u najvećem delu opozicije, saopštilo je skupštinsko Odeljenje za odnose s javnošću.




Dodao je da Odbor posvećeno radi i daje svoj doprinos procesu evropskih integracija zemlje.



Zamenica predsednika Odbora Elvira Kovač upoznala je Manuela Saracina sa ulogom Narodne skupštine i Odbora u procesu utvrđivanja pregovaračkih pozicija po poglavljima, posebno naglasivši saradnju koju u tom procesu ostvaruju sa Nacionalnim konventom o EU.



Posebno je istakla uticaj koji Odbor i civilni sektor imaju na promene u nacrtima pregovaračkih pozicija.



Na sastanku je bilo reči i o efektima nedavno održane konferencije u organizaciji Odbora za evropske integracije, koja je bila posvećena temi EU danas, odnosima Srbije i Ruske Federacije, a posebna pažnja je posvećena opadanju evro entuzijazma kod građana Srbije.



ÄŒanak je istakao da EU, koja se danas suočava sa brojnim izazovima, treba da uloži više napora i truda u propagiranje proevropske politike i time pruži zemljama koje pretenduju da postanu članice EU više entuzijazma za evropsku ideju.



Poručio je nemačkom kolegi da EU ne ostavlja dugo Srbiju pred svojim vratima, jer samo Srbija kao članica EU može biti ključ za rešavanje problema.



ÄŒlanica Odbora i predsednica PGP-a sa Nemačkom Vesna Marković je istakla da su reforme koje sprovodimo u senci Briselskog sporazuma.



Izrazila je bojazan da EU, kao garant njegovog sprovođenja, nema dovoljno snage da izvrši pritisak na Prištinu da formira Zajednicu srpskih opština i ocenila da je implementacija Briselskog sporazuma podjednako izazov i za Srbiju i za EU.



Istakla je da je najveća briga kako će EU izgledati nakon okončanja Bregzita i kako će se to odraziti na tok pregovaračkog procesa Srbije.



Pozvala je nemačkog kolegu da njegova zemlja podrži otvaranje novih poglavlja u procesu pregovora Srbije o članstvu u EU.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva