:

:

TV Most

clock

Avgust 15, 2017   12:05

0

146

Šangajska lista: Univerzitet u Beogradu među 300 najboljih

Iz regiona još samo Univerzitet u Ljubljani je u grupi od 401. do 500. mesta, dok univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije nema na listi.

Među prvih deset univerziteta na Šangajskoj listi su osam američkih i dva britanska univerziteta.

Najbolji svetski univerzitet je Harvard, zatim Stanford, Kembridž, MIT, Berkli, Prinston, Oksford, Kolumbija, Kalifornija i Univerzitet u Čikagu.

Šangajska lista, koju svake godine objavljuje univerzitet Ciao Tong iz Šangaja, jedna je od najuticajnijih lista koja rangira najbolje univerzitete u svetu, njih 500.

Ključni kriterijumi za rangiranje univerziteta su broj objavljenih naučnih radova u međunarodnim časopisima, citiranost, broj dobitnika Nobelovih nagrada i Fildsovih medalja koji su pohađali univerzitet ili na njemu rade.

Lista je neformalna, ali stvar je prestiža biti na njoj, jer obuhvata samo dva odsto svetskih univerziteta.

Univerzitet u Beogradu se prvi put našao na listi 2012. godine, kada je svrstan u grupu univerziteta koji zauzimaju između 401. i 500. mesta.

Univerziteti u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu našli su se na Šangajskoj listi po oblastima koja je objavljena pre nešto više od mesec dana. Međutim, nema ih na listi najboljih svetskih univerziteta.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva