Vesti
Samoopredeljenje će tražiti ocenu ustavnosti demarkacije

16:43, 22.03.2018

|

Izvor: Tanjug

Opozicioni pokret Samoopredeljenje odlučio je da zataži ustavnost Zakona o ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, koji je iz četvrrtog pokušaja usvojen u kosovskom parlamentu, potvrdila je poslanica tog pokreta Albulena Hadžiju.

Prema njenim rečima, zakon će Ustavnom sudu biti upućen naredne sedmice.    


"Da. Odlučili smo da pošaljemo zakon Ustavnom sudu i radimo na tome. Učinićemo to u roku od osam dana, od usvajanja, kako je i predviđeno Ustavom", rekla je ona, preneli su prištinski mediji.


Hadžiju tvrdi da je usvojeni zakon po mnogim tačkama u neskladu sa Ustavom, a posebno kada je reč o "povredi teritorije Kosova".


Kosovski parlament je sinoć, nakon više pokušaja, ratifikovao demarkaciju sa Crnom Gorom, čemu se protivio pokret Samoopredeljenje, a da do usvajanja ne bi došlo poslanici tog pokreta su u četiri navrata aktivirali suzavac u sali.


Tek nakon što je 13 od 19 poslanika Samoopredeljenja odstranjeno iz parlamenta, od kojih je sedam uhapšeno, Skupština je sa 80 glasova ratifikovala demarkaciju.


Vladajuća većina je tvrdila da je demarkacija u interesu građana Kosova i da će nakon ratifikacije Prištini biti odobrena vizna liberalizacija, dok je Samoopredeljenje uveravalo da demarkacija nije jedini uslov za viznu liberalizaciju.


Da demarkacija nije jedini uslov za dobijanje vizne liberalizacije potvrđeno je danas iz Kancelarije EU u Prištini, kojom rukovodi Natalija Apostolova. 


Iz te kancelarije je, uz čestitke predstavnicima vlasti na ratifikaciji demarkacije, poručeno, naime, da je sledeći korak do vizne liberalizacije efikasna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design