:

:

TV Most

clock

Januar 23, 2015   12:05

0

191

Samo prisustvo Srbije u Davosu je uspeh

Stanković je u izjavi za Tanjug rekao da bi bilo dobro da Srbija nastavi kontinuitet učesća na svim drugim mestima gde se sastaju svetski lideri, i da kao mala zemlja, koja se nalazi u delikatnom političkom i ekonomskom trenutku, mora da vodi aktivnu diplomatiju.

"Srbija mora da uspostavlja kanale komunikacije sa svim važnim zemljama i međunarodnim institucijama i potencijalnim investitorima", naglasio je.

Stanković kaže da su sastanci poput Svetskog ekonomskog foruma u Davosu inicijalni korak u saradnji, kao i da je serija sastanaka premijera Aleksandra Vučića poslužila i tome da se prezentuju rezultati dosadašnjih reformi koje Srbija sprovodi.

"Mislim da je premijer predstavio i ekonomske potencijale Srbije s jedne strane, a s druge strane sva nova zakonska rešenja koja treba da stvore pretpostavku za dinamičan ekonomski razvoj", naveo je Stanković.

Dobro je kaže i to što je potvrđeno da će Srbija u partnerstvu sa Kinom i Mađarskom zajednički graditi projekat brze pruge između Beograda i Budimpešte, kao i da će se tako nešto dogoditi do 2017. godine.

Isto tako bitni su i sastanci sa predstavnicima ruske Sberbanke, a ne manje je značajan bio i susret premijera sa turskim kolegom Ahmetom Davutogluom, s obzirom na činjenicu da i Turska može biti potencijalno značajan investitor u Srbiji, dodao je.

"Takođe, s obzirom na strateško opredeljenje zemlje, a to je put ka EU, bitno je bilo i sastati se sa ljudima iz Evropske komisije tačnije sa potpredsednikom Fransom Timermansom... Pretpostavljam da je premijer sa njim razgovarao o svim onim i političkim i institucionalnim pretpostavkama koje treba da ubrzaju put Srbije ka EU", rekao je Stanković.

Vučić je, kaže, posvetio pažnju ekonomskim projektima, istovremeno stavljajući politiku u službu privrede.

Dosta toga pozitivnog postignuto i u neformalnim kontaktima, ukazao je Stanković i dodao da bi za Srbiju bilo sjajno ako bi uspostavila saradnju sa Guglom, svetskim liderom u IT industriji, kako zbog profita, tako i privlačenja drugih potencijalnih investitora.

"Inicjalne razgovore treba konkretizovati za sta će biti potrebna upornost, umešnost i značajna energija", zaključio je Stanković.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva