:

:

TV Most

clock

Jul 24, 2017   12:05

0

120

Samo PAN koalicija potvrdila odlazak na konsultacije kod Tačija

Postoje najave na osnovu kojih mogu da se očekuju neki pomaci u formiranju novog saziva centralnih institucija. Kud i kamo su ozbiljnije nego što su bile najave za prošlu nedelju i za koje se ispostavilo da su spekulacije, javlja dopisnik RTS-a. Za dva sata treba da počne sastanak koji je s predstavnicima stranaka koje su dobile poslaničke mandate zakazao kosovski predsednik Hašim Tači.

Cilj tog susreta treba da bude određivanje datuma prvog sastanka šestog saziva kosovske skupštine.

Tom sastanku neće prisustvovati predstavnici Srpske liste. Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da će se njihovih devet poslanika odazvati pozivu za verifikaciju mandata, ali da ne žele da, kako je rekao, "srpski poslanici i srpski narod budu između čekića i nakovnja".

Sem predstavnika koalicije PAN, koju čine Demokratska partija, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo, ostale stranke Albanaca su najavile da neće prihvatiti poziv kosovskog predsednika. One tvrde da je ovaj Tačijev potez nepotreban i da on njime želi da pokaže javnosti kako nema zastoja u formiranju institucija, ali da u suštini predstavlja kupovinu vremena, kako bi se omogućilo koaliciji PAN da dobije još neki dan da obezbedi podršku nekoliko poslanika, koliko joj treba uz podršku Srpske liste i drugih manjina da formira vladu.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je u jučerašnjem saopštenju naveo da će u ovoj srpskoj partiji, nakon što bude poznato ime mandatara, biti obavljene konsultacije sa Beogradom i doneta odluka o eventualnim koalicijama. Dakle, prema ovome, koalicija PAN, čiji je kandidat za premijera Ramuš Haradinaj, nema blanko podršku ni Srpske liste.

Rakić kaže da ih ne zanimaju funkcije i broj ministarskih mesta, već bolji život za Srbe na Kosovu i Metohiji. U dosadašnjim koalicijama sa Albancima Srbi su se prilično opekli kada je ostvarivanje njihovih zahteva bilo u pitanju, tako da ne čudi i ovako obazriva izjava predsednika Srpske liste.

Među samim Albancima u novom sazivu kosovske skupštine, iako još nije konstituisana, vladaju velike podele. Pokret Samoopredeljenje i koalicija Demokratskog saveza, Alijanse za novo Kosovo i Alternative, čekaju svoju šansu.

Oni skupa imaju 61 glas za formiranje skupštinske većine. Iz vrha Demokratske partije kažu, međutim, da imaju podršku za formiranje vlade i da će njihov kandidat za premijera biti Ramuš Haradinaj.

Prvi naredni korak treba da bude sazivanje konstitutivne skupštine, a to mogu da urade kosovski predsednik i članovi predsedništva starog saziva parlamenta.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva