:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Maj 17, 2018   12:05

0

116

Samit u Sofiji,Srbiju predstavlja Vučić


Među prvima na skup je stigao evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han, koji je ocenio pozitivnim održavanje samita.



Predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i ostale visoke zvanice, dočekao je premijer Bugarske Bojko Borisov.



Zanimljivo je da je kosovska delegacija došla odvojeno. Najpre je, naime, u Palatu, uz policijsku pratnju, došao kosovski predsednik Hašim Tači.



Nakon toga, bez policijske pratnje, u odvojenom vozilu, van kolone delegacije, "pojavili" su se kosovski premijer Ramuš Haradinaj i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli.



Lideri Nemačke, Francuske i Velike Britanije, Angela Merkel, Emanuel Makron i Tereza Mej su u Nacionalnu palatu kulture stigli zajedno.



Samit se održava 15 godina nakon onog u Solunu, kada je prvi put zemljama Jugoistoče Evrope jasno stavljeno do znanja da imaju evropsku perpsektivu.



Kako kaže predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, današnji skup biće prilika da i EU i region potvrde da evropska perspektiva ostaje geostrateški izbor Zapadnog Balkana.



Bojko Borisov, premijer Bugarske, trenutno predsedavajuće EU, smatra da dolazak lidera EU u Sofiju na Samit EU - Zapadni Balkan i njihovo upoznavanje sa problemima regiona predstavlja uspeh, ali da ipak sve zavisi od samog Zapadnog Balkana.



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je Samit u Sofiji veoma je važan, jer je to prvi put posle 15 godina da se organizuje na ovakav način, od 2003. u Solunu, te da je u Sofiji prisutno mnogo ljudi i iz regiona i iz Evrope.



Vučić je i juče, prvog dana boravka u Sofiji, imao brojne bilateralne sastanke a očekuje da će razgovarati i sa britanskom premijerkom Terezom Mej i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.



Priprema za održavanje Samita, na kojem učestvuje i Kosovo, obeležilo je i to što je Španija zauzela čvrst stav da je za zvanični Madrid, koji Kosovo ne priznaje, neprihvatljivo učešće ukoliko se Kosovo predstavi kao država.



Španski premijer Marijano Rahoj upozorio je da neće sesti za sto gde bude sedeo i predsednik Kosova.



Bugarska zato Samit organizuje po takozvanom Gimnih formatu koji podrazumeva prisustvo svih učesnika, bez naziva i obeležja zemalja ili regiona, a u nacrtu deklaracije koja bi trebalo da bude usvojena, a u koju je Tanjug imao uvid, trenutno se ne pominje niti jedna država Zapadnog Balkana.



Španija će ipak biti predstavljena nižim diplomatskim zvaničnikom, najavljeno je u Briselu.



Jedan od rezultata današnjeg Samita moglo bi da bude potpisivanje izjave o ukidanju rominga.



"Ideja je se na samitu u Sofiji potpiše izjava zemalja Zapadnog Balkana sa EU o ukidanju rominga, što bi predstavljalo spremnost Unije i regiona da se uđe u taj proces", kaže ministar trgovine, turizma i telekomuinikacija Rasim Ljajić.



 



 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva