:

:

TV Most

clock

Novembar 27, 2017   12:05

0

192

Samit u Budimpešti, šansa i za bilateralne susrete

Najavljena glavna tema samita je produbljivanje trgovinske, ekonomske i finansijske saradnje. Razgovaraće se o elektronskoj trgovini, logistici, poljoprivredi, zaštiti životne sredine, razvoju malih i srednjih preduzeća – to su samo neke od tema o kojima će biti u fokusu učesnika skupa koji se održava u sportskoj areni "Laslo Pap" pod predsedavanjem mađarskog premijera Viktora Orbana.

Na ceremoniji otvaranja učesnicima će se pored Orbana kao domaćina obratiti i premijer Kine Li Kećang, mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto i kineski ministar trgovine Šang Džong.

Od samita se očekuje da pospeši trgovinsku razmenu zemalja učesnica koja je već sada dostigla skoro 60 milijardi dolara, a biće to i prilika za bilateralne sastanke gde će se razgovarati o različitim vidovima ekonomske saradnje.

Srbija, koja trenutno ima projekte sa Kinom vredne šest milijardi dolara, na ovom skupu će potpisati dva najvažnija nova ugovora – jedan je o izgradnji toplovoda Obrenovac-Beograd, a drugi je izgradnja Koridora 11 od Preljine do Požege.

U Ministarstvu spoljnih poslova su rekli da bi u vreme održavanja samita u mađarskoj prestonici trebalo da bude pokrenuta i tenderska procedura za mađarski deo pruge Beograd-Budimpešta, čija je revitalizacija jedan od projekata koji su dogovoreni na ranijim samitima.

Premijerka Ana Brnabić će imati bilateralne susrete sa predsednicima vlada Poljske, Češke, Estonije, Mađarske i kineskim premijerom Li Kećangom koji je uoči samita rekao da pridaje veliki značaj saradnji sa zemljama Centralne i Istočne Evrope. To će biti prilika da sa njima premijerka Brnabić razmotri pitanja ekonomske saradnje i infrastrukturnih projekta.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva