:

:

TV Most

clock

Septembar 20, 2018   12:47

0

147

Samit evropskih lidera, afričke zemlje ne žele migrante


"Ako usvojimo pristup tipa 'mi ih ne primamo, primite ih vi', to neće proći. Ali, to ne znači da severnoafričke zemlje ne bi bile spremne sa sarađuju sa nama i sa UN kako bismo došli do razumnog, održivog rešenja", istakla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini drugog dana neformalnog samita lidera EU u Salcburgu, prenosi AP.



Zemlje EU razmatraju planove o uspostavljanju "platformi za iskrcavanje" u severnoafričkim zemljama, gde bi migranti koji su spaseni na moru mogli da se iskrcaju radi registrovanja i provere, ali nijedna afrička zemlja do sada nije pokazala interesovanje za to, napominje američka agencija. Austrijski kancelar Sebastijan Kurc apelovao je na Evropsku uniju da započne razgovore sa Egiptom kako bi se pomoglo zaustavljanje priliva migranata koji iz Afrike dolaze u Evropu. Francuski predsednik Emanuel Makron, koji podržava pregovore sa Severnom Afrikom u vezi s problemom migracija, rekao je na samitu Salcburgu da "postoje pravila i da se ona moraju poštovati".



"Moramo zaštititi naše građane, ali to moramo da činimo uz poštovanje naših vrednosti. Takođe, obaveze se ne mogu ispoštovati ako nema solidarnosti", istakao je Makron.



Makron je uveren da zemlje kao što su Italija, Grčka i Španija moraju da preuzmu odgovornost za pristizanje migranata, ali je naglasio značaj evropske solidarnosti. U Salcburgu je izneta i ideja da zemlje članice EU namene sredstva Italiji ili Grčkoj kako bi se pobrinule za migrante. Upitan koliko vredi jedan migrant, luksemburški premijer Gzavije Betel rekao je: "Nismo na pijaci. Govorimo o ljudima, a ne o tepisima ili drugoj vrsti robe". Zaključio je da je "sramota za sve ako Evropa počne da se pita koliko košta jedan imigrant".



Orban: Nema potrebe da Fronteks čuva mađarsku granicu



Nema potrebe da Fronteks čuva mađarsku granicu od migranata, izjavio je premijer te zemlje Viktor Orban. Orban je novinarima, uoči početka Samita evropskih lidera u Salcburgu, rekao da bi države članice EU trebalo da zadrže pravo da štite svoje granice, te da je takav predlog već izneo Austriji i Bugarskoj. Podsetio je da je Evropska komisija predložila da, ukoliko bude problema sa migrantima, nacionalne nadležnosti budu oduzete od zemalja članica, a zaštita granica prepuštena Evropskoj uniji. Orban je rekao da je Fronteks, Evropska agencija za zaštitu granica - "lepa ideja" ali da ta organizacija nikada nije uspešno zaštitila ni metar granice, dok je Mađarska štitila stotine kilometara.



"Nema potrebe da oni čuvaju naše granice, a da ne govorim o principu suvereniteta", istakao je Orban i dodao da će svoj predlog izneti na Samitu i da ima više država koje se protive ideji Evropske komisije.



Govoreći o Bregzitu, Orban je rekao da EU ne bi trebalo da kažnjava Veliku Britaniju i da su fer izlazak iz Unije i dobra saradnja potrebne i Britaniji i EU. Upitan da li očekuje da se govori i o odluci EP da Mađarskoj izrekne kaznene mere u vezi s problemima vladavine prava u toj zemlji, Orban je odgovorio: "Svi se tome smeju".



Plenković: Fronteks treba da pomogne susednim zemljama



Hrvatskoj je važno da pojačane snage evropske agencije za granice Fronteks budu raspoređene u susednim zemljama kako bi pomogle njihovim graničnim policijama, kao i na prvim spoljnim granicama EU, tojest na granicama Bugarske i Grčke, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković.



"Naglasak stavljamo na saradnju s nama susednim zemljama. Kada je reč o angažmanu Fronteksa mi želimo da te potencijalne snage budu na zakonit način, to jest uz sporazum o njihovu statusu, pojačanje za granične policije nama susednih zemalja", rekao je Plenković po dolasku na neformalni samit EU u Salcburgu. Dakle, kako je dodao, treba jačati prvu spoljnu granicu EU u Bugarskoj i Grčkoj, pa onda i granice ovih zemalja koje su između Hrvatske, Bugarske i Grčke kako bi se na taj način sprečio migracijski pritisak na Hrvatsku, prenosi Hina. Naglasio je da Hrvatska ima najdužu spoljnu granicu EU, 1351 kilometar, što je duže nego granica između Finske i Rusije. Takođe je naveo da je sinoć radnoj večeri dosta lidera članica EU ukazalo na potrebu da susedne zemlje na jugoistoku Evrope postupno harmonizuju svoje vizne sisteme s evropskim kako bi se tako sprečilo dolazak ilegalnih migranata avionima i to bez povratnih karata.


Izvor: Tanjug,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva