:

:

TV Most

clock

Novembar 24, 2017   12:05

0

230

Samit EU i zemalja Istočnog partnerstva, bez Lukašenka


Na samitu će biti reči o evropskoj perspektivi ovih šest zemalja, a očekuje se da će jedan od konkretnih rezultata biti potpisivanje sporazuma o partnerstvu sa Jermenijom.




Ukrajina naročito želi jasnu perspektivu pristupanja, ali EU insistira na poziciji da njeno uvažavanje ukrajinskih očekivanja i pozdravljanje proevropskog izbora Kijeva ne znači neminovno i obećanje proširenja, navodi STA.



Slovenačka agencija napominje da će biti upadljivo odsustvo predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka koji je prvi put dobio poziv za samit, ali je odbio da dođe tako da će zemlju predstaviti šef diplomatije.



Na samitu će učestvovati i nemačka kancelarka Angela Merkel koja je prethodni sastanak EU propustila zbog nastojanja da oformi koaliciju u svojoj zemlji.



Ona će u Briselu ovog puta biti samo u statusu vršioca dužnosti kancelara dok je, godinama unazad, smatrana čuvarom EU kao celine, primećuje agencija AP, ističući da je Merkel po svojoj izuzetnoj pouzdanosti toliko poznata da sada uveliko kruže glasine o gubitku njenog uticaja.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva