:

:

TV Most

clock

April 20, 2015   12:05

0

168

Salmonela u Vranićima: Policija formirala tim


Pavlović je dodao da je policija od prvog dana upoznata sa dešavanjima vezanim za epidemiju.

Načelnik Moravičkog okruga Slobodan Jolović rekao je da je javni tužilac dao nalog za sprovođenje obdukcije, da je jedna već obavljena i da se čeka izveštaj.

Šef odseka za sanitarni nadzor Moravičkog okruga Svetlana Tadić kaže da je sanitarna inspekcija izvršila pregled i dala nalog za izolaciju zaraženih.

"Inspekcija je izdala meru zabrane poseta, kao i obaveznu izolacija obolelih lica. Sanitarna inspekcija nije uočila nepravilnosti prilikom sanitarnog pregleda opštih uslova u objektu, zaposlenih lica, ishrane, higijenskih uslova, prostorija, opreme i uređaja", rekla je Tadić.

Prema njenim rečima, ova služba obilazi pomenutu ustanova dva puta godišnje, a poslednji put je izvršila nadzor u februaru ove godine kada je sve bilo u redu.

Na osnovu zakona o bezbednosti hrane sanitarna inspekcija nema ingerencije da vrši nadzor nad hranom koja se koristi u domu, zaključila je ona.

Šef odseka zdravstvene inspekcije iz Užica pri Ministarstvu zdravlja Zoran Ševarlić, koja je zadužena za zdravstvenu zaštitu zaposlenih u objektu, rekao je da je vlasnik u januaru podneo zahtev za utvrđivanje uslova za obavljanje zdravstvene delatnosti lekara opšte prakse u Domu za stare.

"Inspekcija je izašla na teren i utvrdila da postoje uslovi za rad zdrastvenog radnika koji isključivo obavlja delatnost u okviru ustanove za zaposlene i štićenike", kazao je on i dodao da od tada nije bilo nadzora ovog objekta jer nije bilo potrebe.

Naša trenutna nadležnost je da pratimo dalji tok lečenja i zbrinjavanja zaposlenih lica, kao i korisnika usluga doma, kako u Domu zdravlja, tako i u bolnici, zakljucio je on dodajući da zdravstvena inspekcija ne može da kontroliše trenutna dešavanja u Domu za stare dok je na snazi karantin.

Gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić je rekao da je najvažnije da se utvrdi da li su sve nadležne službe intervenisale i reagovale po pravilima .

"Takođe, naređena je vanredna sanitarna kontrola u svim ustanovama kao što su predškolske ustanove, Crveni krst, ustanove zdravlja, srednje i osnovne škole", zaključio je Ilić.

Iz čačanskog Zavoda za javno zdravlje najavljuju da će preliminari rezultati sa uzorkovanih namirnica i briseva sa radnih površina biti poznati danas.

Epidemija salmonele prijavljena je 16. aprila i od te zarazne bolesti obolela je 41 osoba, među kojima su štićenici, osoblje ustanove i dvoje meštana.

Nakon izbijanja zaraze salmonelom iz Doma za stare koji se nalazi u čačanskom selu Vranići preminulo je pet lica.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva