:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

April 29, 2015   12:05

0

118

Šalja: Nemačka zahteva sporazum Kosovo-Srbija 2016

"Naš je cilj, ali je i zahtev Nemačke da se mirovni sporazum između Kosova i Srbije potpiše 2016. godine. Njegovim potpisivanjem Kosovo će tražiti članstvo u OUN i drugim međunarodnim organizacijama", rekao je Šalja u emisiji kosovske televizije KTV.

On je ocenio da je Srbija svesna da bez priznanja Kosova nema članstva u EU, što je, prema njemu, potvrdio i predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Koordinator je rekao da je zahtev kosovske strane da dobije međunarodni pozivni broj, kao i rešenje pitanja energetike za sever.

Govoreći o obrazovnim i zdrastvenim oblastima, Šalja je naveo da Srbija može da "asistira" ali ne i da nesmetano deluje i rukovodi u sistemu obrazovanja i zdravstva.

"I stvaranje Asocijacije srpskih opština je deo sporazuma i fomiraće se tako što će biti u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova", rekao je Šalja, govoreći o opštinama koje srpska strana naziva Zajednicom, a kosovska Asocijacijom.

Prema njemu, o tom pitanju nije bilo moguće razgovarati dok se ne usvoji budžet opština sa severa Kosova. Šalja je kazao da Zapad neće ni na koji način dozvoliti da se stvori stanje kakvo je u Bosni, odnosno da se stvore različiti entiteti unutar jedne teritorije.

Asocijacija opština ni na koji način neće imati izvršna ovlašćenja, rekao je on i istakao da za takav stav Priština ima i podršku SAD i zapadnoevropskih zemalja.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva