:

:

TV Most

clock

April 16, 2015   12:05

0

123

Sajber napadi suštinska pretnja 21. veka

"Kao država koja predsedava OEBS-om u 2015. godini, Srbija je postavila sajber bezbednost kao jedan od prioriteta i namerava da pruži podršku implementaciji usvojenih mera za jačanje poverenja (CBMs), kao i razvoju novog seta mera", rekao je Dačić.

On je, u svojstvu predsedavajućeg OEBS-u, podsetio da su članice OEBS 2011. godine osnovale Neformalnu radnu grupu koja je, do 2013. godine, identifikovala jedanaest mera za jačanje poverenja koje se odnose na smanjenje rizika od sukoba koji proističe iz upotrebe informaciono-komunikacionih tehnologija.

Ove mere za jačanje poverenja su, kako je objasnio, praktične mere koje imaju za cilj smanjenje nepoverenja, nesporazuma i pogrešnih procena i nude izvestan nivo predvidljivosti i transparentnosti među državama i predstavljaju priliku da se ostalim partnerima pokaže važnost stabilnosti u sajber prostoru.

Dačić je ocenio da je u 2014. godini postignut veliki napredak te da je više od dve trećine država učesnica OEBS-a doprinelo implementaciji CBMs i dodao da će u 2015. pažnja biti usmerena na ostvarivanje daljeg napretka.

Usvajanje novih mera za jačanje poverenja će svakako zavisiti od političke volje svih država učesnica OEBS-a, a Srbija će, sa svoje strane, uraditi sve što je u njenoj moći kako bi pospešila ovaj proces.

Značajno je, naveo je on, da OEBS do današnjih dana ostaje jedina organizacija pri kojoj je takav dogovor postignut.

Uz mere za jačanje poverenja, OEBS državama učesnicama nudi jedinstvenu platformu za rešavanje problema različitih sajber pretnji, u isto vreme štiteći osnovne slobode i ljudska prava, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, OEBS je u dobroj poziciji da postigne sveobuhvatan koncept sajber bezbednosti kroz različite napore koji uključuju sajber komponente.

Srbija će tokom predsedavanja OEBS-u doprineti nalaženju efikasnih odgovora na sajber pretnje organizovanjem ekspertske radionice u Beogradu na jesen, poručio je Dačić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva