:

:

TV Most

clock

Jul 16, 2017   12:05

0

124

Sajam za srpske i albanske preduzetnice u Prištini

Na ovom sajmu svoje proizvode izložilo je oko 30 preduzetnica iz srpske i albanske zajednice koje vode male, uglavnom zanatske firme u svojim selima.

Posetioci sajma u centru Prištine imali su priliku da vide i kupe razne vrste rukotvorina, nakita, kao i tradicionalna jela i začine.

Sajam je otvorio šef Misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu, koji je istakao da je ekonomski razvoj bez žena nemoguće ostvariti.

“To nije samo politička korektnost već, jednostavno, ima smisla zato što žene čine veliki procenat stanovništva i ekonomski razvoj bez njih nije moguć. Nezaposlenost na Kosovu i dalje predstavlja veliki problem, iako je stopa nezaposlenosti u opadanju. Takođe, učešće žena na tržištu rada još uvek je najniže u regionu. Statistika pokazuje da 82% radno sposobnih žena nije zaposleno. To nije dobro ne samo za žene, već i za vaše porodice i celo društvo“, rekao je Bratu.

Kako je rečeno na otvaranju, ovakvi sajmovi pružaju mogućnosti za umrežavanje i mesto su susreta za mlade ljude i potencijalne poslodavce, a istovremeno doprinose povećanju međuetničke saradnje i dijaloga.

Dvodnevni privredni sajam za preduzetnice južno i severno od reke Ibar organizovala je Misija OEBS na Kosovu, a na nekoliko štandova gosti su bili i predstavnici međunarodnih organizacija i kompanija za zapošljavanje u privatnom sektoru.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva