:

:

TV Most

clock

Oktobar 26, 2017   12:05

0

205

Sajam knjiga: Akademska knjiga je izdavač godine


Akademska knjiga iz Novog Sada proglašena je izdavačem godine na 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.



U obrazloženju žirija koji su činili Dragan Simeunović, Slobodan Kanjevac, Dragana Kovačević, Tiodor Rosić i Želidrag Nikčević, navedeno je da "Akademska knjiga" kontinuirano objavljuje reprezentativne naslove iz oblasti književnosti, filosofije, nauke i umetnosti uglednih domaćih i stranih autora.



Žiri je ocenio da osobenost tog izdavača jeste u afirmaciji nesporne stvaralačke vrednosti.



Direktorka "Akademske knjige" Bora Babić zahvalila je na priznanju, istakavši da je iznenađena nagradom s obzirom na to da godinama ne dobijaju na Sajmu knjiga štand u skladu sa svojom izdavačkom produkcijom.



Ona je rekla da je Sajam knjiga mesto koje čini vidljivim izdanja i naslove najmanjih izdavača i da se ne sme dozvoliti da ta manifestacija deskriminiše bilo koju izdavačku kuću.



Babićeva smatra i da Ministarstvo kulture i informisanja izdvaja simbolična sredstva za knjige i apelovala da se to promeni.



Ona se osvrnula na edicije "Akademske knjige", naglasivši da je njihov moto "Knjige menjaju svet", te shodno tome objavljuju ona izdanja koja obrazuju čitaoce i podstiču na kritičko promišljanje.



U užem izboru za izdavača godine bili su i "Službeni glasnik", "Zavod za udžbenike", "Geopoetika" i zrenjaninska "Agora".


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva