:

:

TV Most

clock

Mart 05, 2015   12:05

0

189

SAD ugrožava bezbednost Rusije

"Izveštaji o američkim planovima za obimnu isporuku oružja Ukrajini izazvali su najozbiljniju zabrinutost Ministarstva spoljnih poslova“, rekao je Lukaševič novinarima, dodajući da je najava o ispruci oružja došla usred „uspešne primene sporazuma o prekidu vatre u Donbasu“, kao rezultat dogovora „Normandijske četvorke“ 12. februara u Minsku, prenela je agencija Tas s.

On je istakao da najavljene isporuke oružja ne prete samo podrivanjem mira i eskalaciji sukoba na istoku Ukrajine, već predstavljaju i opasnost za bezbednost Rusije, podsećajući da je ruska teritorija više puta granatirana vatrom iz Ukrajine.

Prema rečima ruskog diplomate, američki Kongres razmatra i pružanje pomoći u iznosu milijardu dolara za obuku i opremanje ukrajinskih snaga.

„Zbog toga je američka vojska već u Ukrajini. Evidentno je da oni ne žele da donesu mir ovoj zemlji“, ocenio je Lukaševič tvdeći da je više od 300 američkih vojnika prekomandovano iz baze u Italiji u region Lavova.

On je naglasio da je nemoguće da isporukom oružja bude ugašen požar građanskog rata u Ukrajini, već samo kroz politički dijalog sukobljenih strana.

Lukaševič je upozorio da bi eventualna isporuka američkog oružja Ukrajini drastično pogoršala bilateralne odnose Moskve i Vašingtona.

On je prokomentarisao i ulazak brodova NATO u Crno more, navodeći da je reč o provokaciji koja neće pomoći rešavanju konflikta u Ukrajini.

„Što se tiče ulaska brodova, to bih nazvao veoma zabrinjavajućim signalom i provokacijom koja apsolutno ne pomaže stabilnosti i uverenju da će se mirovni proces u Ukrajini ubrzati", rekao je Lukaševič.

On je kazao da je vojno prisustvo u blizini regionalnog konflikta uvek opasno i da može izazvati različite neprijatne posledice.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva