:

:

TV Most

Foto: Foto RTV

clock

Avgust 17, 2018   16:14

0

150

SAD traže garancije da sporazum o KiM neće uticati na BiH?


Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun smatra da Amerika,izjavom da će prepustiti Beogradu i Prištini da postignu dogovor o KiM ali da dve strane neće imati neograničenu slobodu u delovanju, pokazuje da je nezaobilazan činilac u rešavanju kosovskog problema, bez čije saglasnosti neće biti verifikovano bilo kakvo rešenje.



''Amerika kao najuticajniji činilac na KiM upozorava i Beograd i Prištinu da će od Vašingtona na kraju zavisiti da li će eventualni dogovor biti primenjiv'', rekao je Drecun za Tanjug.



Stav ambasade SAD vidi i kao upozorenje da moguće rešenje kosovskog pitanja ne sme da se poput "domino efekta" odrazi na druge zemlje u regionu.



''Mislim da se izjavom cilja na BiH koja bi, ili barem njeni delovi, možda pokušala da primeni rešenje koje bi se postiglo sa KiM'', naveo je Drecun.



Oglašavanje ambasade SAD u Prištini, Drecun tumači i kao potvrdu saglasnosti Amerike da se između Beograda i Prištine konačno postigne sporazum na kompromisan način.



Američki zvaničnici su, kako primećuje, to nagoveštavali i ranije izjavama da će SAD prihvatiti razgovore Beograda i Prištine i da neće nametati svoje rešenje, ali da će se izjasniti da li im odgovara takvo rešenje.



Za Drecuna je najvažnije da je Vašington saglasan da trenutno stanje nije dugoročno održivo i da je, kako kaže, jasno da Beograd neće prihvatiti samoproglašenu nezavisnu državu.



''Najuticajnija zemlja oko kosmetskog problema prihvatila je stav Beograda da mora da se razgovara i postigne rešenje i to je veliki napredak'', zaključuje Drecun.



Dušan Proroković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu zapaža da se Ambasada oglasila nekoliko dana posle izjave Milorada Dodika o rešenju KiM i statusa Republike Srpske.



Proroković to tumači kao poruku SAD da bi, u slučaju postizanja sporazuma o razgraničenju Srba i Albanaca, Beograd morao da pruži garancije da se isti princip neće primenjivati na BiH, odnosno Republiku Srpsku.



''Očigledno je kako su tu izjavu shvatili u Vašingtonu i otuda ovakva reakcija. U tom kontekstu verovatno bi se tražilo od Beograda da pruži garancije da se takav koncept ne može koristiti u BiH'', naveo je Proroković.



Ocenjuje da je poruka američke ambasade takođe opomena Beogradu i Prištini da rešenje za KiM treba da bude u skladu sa ranijim stavovima SAD.



Proroković je uveren da američka diplomatija neće odstupati od ranije definisanih smernica za rešavanje kosovske krize i jasno iskazanog stava da SAD podržavaju nezavisnost Kosova u postojećim granicama.



''Njihov cilj je potpuna legitimizacija i legalizacija satusa Kosova u međunarodnim odnosima i mislim da tu neće biti velikih promena'', rekao je Proroković.



Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović kaže da se SAD vraćaju na prvobitnu poziciju, koja podrazumeva određena ograničenja kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine.



''Amerika je među prvima priznala nezavisnost Kosova, a mislim da se pomenuta ograničenja odnose na teritorijalnu kompoziciju Kosova'', rekao je Đukanović.



Predviđa da će se Vašington u narednom periodu pozivati na zaključke Kontakt grupe iz 2005. godine o tome da nema podele Kosova, kao ni pripajanja Kosova drugim državama.



Uzimajući u obzir konfuzne poruke o granicama koje su stizale iz Prištine poslednjih dana, Đukanović ocenjuje da SAD između ostalog i poručuju Prištini da od njihovih maksimalističkih ciljeva nema ništa.



''ÄŒitali smo na Tviteru različite Tačijeve poruke, od toga da neće biti promene granica do toga da će biti korekcije granice prema jugu Srbije. Mislim da preko ambasade u Prištini SAD šalju signal da od toga nema ništa'', zaključio je Đukanović.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva