:

:

TV Most

clock

Avgust 13, 2017   12:05

0

124

SAD: Rat sa Severnom Korejom izgledniji nego pre 10 godina

Na to su upozorili direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Majk Pompeo i savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika, Herbert Makmaster.

Pompeo i Makmaster su naveli da je vojni sukob sa Severnom Korejom moguće izbeći, ali i upozorili da je mogućnost rata sada veća nego pre deset godina, i podržali oštru retoriku američkog predsednika Donalda Trampa.

Makmaster je rekao da je Trampova administracija spremna na vojnu akciju protiv Severne Koreje ako ona bude neophodna, ali i istakao da SAD čine "veoma odlučan diplomatski napor", u kombinaciji s novim finansijskim sankcijama, kako bi odvratile severnokorejskog lidera Kim Džong Una od daljih provokacija.

"Nismo bliže ratu nego pre nedelju dana, ali jesmo bliže ratu nego što smo bili pre deset godina", rekao je Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost.

Upitan koliko ljudi treba da budu zabrinuti zbog eskalacije tenzija, Pampeo je rekao "da danas nema ničeg neposrednog" i da SAD imaju "prilično dobru ideju" o namerama Severne Koreje, ali je odbio da iznese detalje.

Šef CIA je opisao Kim Džong Una kao "racionalnog" i kao nekog ko reaguje na "loše okolnosti".

"Reakcija Severne Koreje koju želimo da dobijemo je razumevanje da Amerika više neće imati strateško strpljenje koje je imala i koje je dozvolilo (Kimu) da nastavi s razvojem programa naoružanja", naveo je Pompeo.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva