Vesti
SAD: Kosovo i Srbija neće imati neograničenu slobodu delovanja

22:09, 16.08.2018

|

Izvor: Beta

Američka ambasada na Kosovu je povodom najava promene odnosno korekcije granica između Kosova i Srbije ocenila da je ostavila u rukama dve države da postignu sporazum ali da ni Kosovo ni Srbija neće imati neograničenu slobodu delovanja.


U odgovoru na pitanje portala gazetaexpress.com Ambasada je iznela stav u vezi sa poslednjim izjavama političkih lidera oko promene odnosno korekcije granica u kojem ističe da sporazum mora da bude održiv i da ne stvara nove tenzije na Balkanu.

„Kosovo i Srbija treba da postignu sporazum koji je primenljiv, održiv i ne stvara nestabilnost u bilo kojoj državi i regionu“, kaže se u odgovoru Ambasade SAD.

Osim da ne ostavi prostor da planovi o kojima govore predsednik Kosova Hašim Tači, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar Ivica Dačić dovedu do destabilizacije, strane u dijalogu će imati neograničenu slobodu da odluče o sudbini svojih država, precizira američka ambasada.

„Mi ćemo ozbiljno i sa mnogo pažnje i posmatrati ono o čemu će se strane saglasiti. To ne podrazumeva neograničenu slobodu delovanja“, kaže se u odgovoru Ambasade SAD.

Takođe ističu da će pustiti strane da se dogovore ali da će o svakom delu konačnog sporazum između Kosova i Srbije dati svoj stav.

“Mi pozivamo strane da uzmu u svoje ruke ceo proces, da smanje negativnu retoriku i da zajedno i konstruktivno rade. U tom smislu ne želimo da budemo deo javne rasprave oko hipotetičkih elemenata rešenja koje može proizaći iz pregovora“, kažu iz Američke ambasade.

 


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design