:

:

TV Most

clock

Avgust 25, 2015   12:05

0

115

SAD će primiti 5.000-8.000 izbeglica iz Sirije

Portparol Stejt departmenta Džon Kirbi izjavio je da se 15.000 sirijskih izbeglica obratilo Sjedinjenim državama sa zahtevom za stalni boravak, preko Visokog komesarija Ujedinjenih nacija (UN) za izbeglice i da su, ovoj godini, primili između 1.000 i 2.000 sirijskih izbeglica, a da će povećati taj broj za nekoliko hiljada u narednoj, 2016. godini.

Kirbi tvrdi da su SAD "lider" u smislu prihvatanja izbeglica i finansijskoj pomoći Siriji, prenela je agencija AFP.

"Mi smo, zaista, posvećeni pomoći da se podstakne neka vrsta političke tranzicije unutar Sirije, tako da se napravi sigurno okruženje za Sirijce da se vrate, uključujući milione onih koji traže utočište sada u Turskoj", rekao je Kirbi.

SAD su izdvojile četiri milijarde dolara u humanitarne svrhe za one koji su pogođeni nasiljem u Siriji, počev od 2011. godine, i postoji saglasnost da SAD prihvate ukupno 70.000 izbeglica iz celog sveta, od kojih 33.000 sa Bliskog Istoka i Južne Azije, uključujući Siriju, piše britanski "Gardijan".

Odgovarajući na kritike da su primili mali broj izbeglica, pomoćnica američkog državnog sekretara za stanovništvo, izbeglice i migracije En Ričard je rekla da je potrebno vreme od podnošenja zahteva do odobrenja stalnog boravka.

"To je prirodni tok ovog procesa. Potrebno je 18 do 24 meseci da izbeglice koji su nam se obratile, prođu kroz proces, do tačke kada im je odobreno i mogu da dobiju avionsku kartu i budu dovedeni u SAD", navela je ona.

"Gardijan" je takođe naveo da je En Ričard potvrdila da SAD planiraju da prihvate hiljade sirijskih izbeglica u ovoj i narednoj godini, pretežno udovice, žene sa decom, starije ljude i ljude kojima je potrebna medicinska pomoć.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva