:

:

TV Most

Foto: Radio Kontakt plus

clock

Jun 17, 2017   10:23

0

138

Sabor folklora u Kosovskoj Mitrovici

Gostujuća kulturno umetnička društva prošetala su centralnom gradskom ulicom u narodnoj nošnji, a nakon defilea usledio je revijalni koncert.

Direktor kulturnog centra “Dragica Žarković” Miodrag Radomirović pozdravio je na samom početku uvek drage goste Kosovske Mitrovice iz čitavog regiona,.a sve sugrađane pozvao da im pokažu da je Kosovska Mitrovica ono sto je uvek bila – grad širokog srca I topple duše.

“Vidite koliko su oni radosni što su došli, pa zašto i mi ne bismo bili srećni kada nas je sve više u Kosovskoj Mitrovici povodom Vidovdana. Pokažite im ovaj grad, nzma da nemate mnogo toga da im pokažete što se prostora tiče, ali zato imate mnogo toga da im kažete jer ovo je grad koji ima bogatu tradiciju, istoriju i kulturu i budite ponosni na to. Pokažite da su Mitrovčani i Kosovska Mitrovica veliki i da su sigurno među onim narodima I gradovima koji zaslužuju posebnu pažnju kada je u pitanju očuvanje Srbije isrpske culture na ovim prostorima” – istakao je Radomirović.

Revijalni koncert folklornih ansambala otvorio je domaćin – KUD “Kosovski božur”, a nakon toga nastupili su I ostala kulturno – umetnička društva - KUD “Đurđevdansko kolo” – Podgorica, KUD “Radost”– Voždovac, KUD “Prvi Partizan” – Užice, KUD Doma kulture – Pirot, KUD “Abrašević” – Pančevo, KUD “Panče Pešev” – Kumanovo , KUD “Abrašević” – Prilužje.

Tokom revijalnog koncerta folklora, publici su se predstavili i pesnici , čime su ujedno otvoreni i pesnički susreti “Aleksandar Aca Despotović”.

Prema najavama organizatora, danas sa početkom u 21 čas biće održan koncert Merime Njegomir i ÄŒede Jovanovića u pratnji Narodnog orkestra RTS-a .

Glavni program Sabora folklora zakazan je za sutra kada će, nakon defilea koji počinje u 19 časova i 30 minuta, na Trgu Kneza Lazara krenuti i takmičarski program, gde će svaki ansambl nastupiti sa po jednom koreografijom.

Tradicionalno, na završnoj večeri u Plesnoj sali Radničkog doma u Zvečanu u nedelju od 23 časa biće dodeljene diplome, zahvalnice, priznanja i pobednička saborska zastava koju će poneti najbolji folklorni ansambl po oceni stručnog žirija.

Za sutra je najavljeno i otvaranje izložbe radova Likovne kolonije „Mladen Popović“ u sali Društvene ishrane, a potom i na Trgu Kneza Lazara.

Organizator 23. Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije je Kulturni centar “Dragica Žarković”, pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica.

Izvor: Radio Kontakt plus

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva