:

:

TV Most

clock

Oktobar 20, 2017   12:05

0

173

Šabiću uručen sertifikat visoke informacione bezbednosti


Kako se navodi u saopštenju, taj visoki standard za ustanovljavanje i upravljanje informacionom bezbednošću (ISO 27001:2013), ustanovila je Međunarodna organizacija za standardizaciju.



Ovaj sertifikat izdaje se tek nakon provere od strane ovlašćenih oditora o usvojenom i sprovedenom sistemu bezbednosti informacija unutar neke organizacije.


Podrazumeva kao nužno usvajanje i sprovođenje brojnih procedura, preduzimanje specifičnih i tehničkih mera zaštite i edukaciju i upoznavanje svih zaposlenih o promenama u radu u cilju zaštite podataka.



Bezbednost informacija je za Poverenika veoma značajna sa stanovišta obe funkcije koje vrši - i zaštite podataka o ličnosti i tajnosti podataka, navodi se u saopštenju i dodaje da je ovaj sertifikat potvrda kvalitetne zaštite svih podataka sa kojima Poverenik radi.



"Bezbednost podataka jeste, odnosno morala bi biti od značaja za sve državne organe, ali naša svakodnevna praksa to ne potvrđuje. Nažalost, svakodnevno smo suočeni, kako sa nezakonitim raspolaganjima ličnim podacima građana, tako i sa 'curenjem' poverljivih informacija iz raznih državnih organa", napominje Poverenik. 



Šabić je istakao da se nada da će svojim primerom podstaći i druge državne organe da uvedu ovaj standard i prođu proveru, naročito organi čija nadležnost, kao i delokrug rada, podrazumeva rukovanje podacima o ličnosti i podacima poverljive prirode.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva