:

:

TV Most

clock

Jul 10, 2017   12:05

0

175

Šabić: Reakcija MUP-a povodom podataka o "F" dijagnozi nedovoljna

Poverenik ocenjuje kao dobru i ispravnu reakciju to što su, kako u izjašnjenju MUP-a stoji, direkcija policije, Uprava policije i Uprava saobraćajne policije započele rad na pripremi predloga Obavezne instrukcije o načinu organizovanja rada na bezbednosnim sektorima i policijskim odeljenjima.

Ova instrukcija ima za cilj trajno otklanjanje nepravilnosti koje su navedene u Upozorenju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Poverenik naglašava da je veoma važno da navedena Obavezna instrukcija bude pripremljena i da njena primena počne u što je moguće kraćem roku, i tako omogući prevazilaženje značajnog broja problema nasleđenih iz prošlosti, a predugo tolerisanih.

Poverenik istovremeno ukazuje da je za rešavanje svih otvorenih problema u vezi sa obradom podataka o ličnosti, kako u oblasti unutrašnjih poslova tako i generalno, potrebno mnogo više.

Nužna je potpuna, korenita promena odnosa svih nadležnih, a pre svega Vlade Srbije prema veoma lošem stanju u ovoj oblasti i prema neshvatljivom kašnjenju u preduzimanju zakonodavnih aktivnosti potrebnih da se ona uredi na adekvatan način.

U vezi sa stanjem u oblasti unutrašnjih poslova, poverenik podseća da je MUP, još 2014. počelo rad i izradilo, uz dobru saradnju sa Poverenikom, Nacrt zakona o evidencijama i obradi podataka, s ciljem da donošenjem tog zakona otkloni sve teškoće u sprovođenju i izvršavanju Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, ali da do danas procedura usvajanja tog zakona nije sprovedena.

Kad je reč o donošenju novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, sredinom 2012. formirana je vladina međuresorska radna grupa, ali još nema rezultata.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva