:

:

TV Most

clock

April 26, 2017   12:05

0

152

Šabić: Omogućiti novinarima uvid u spise predmeta "helikopter"

Nakon što je posle 15 meseci pretkrivičnog postupka Tužilaštvo i javno saopštilo da krivičnog postupka povodom te nesreće neće biti, te odbilo zahteve zainteresovanih istraživačkih ekipa novinara za pristup informacijama, oni su se žalili Povereniku, koji je našao da su žalbe osnovane, saopšteno je iz Kancelarije Poverenika.

"Poverenik je našao da su žalbe dve istraživačke ekipe novinara, portala Tango Siks i Insajder osnovane i doneo rešenja kojima je naložio Višem javnom tužilaštvu (VJT) da tražiocima stavi na raspolaganje tražene informacije, a VJT, iako je bilo dužno da postupi po rešenjima Poverenika, nije to učinilo", navodi se u saopštenju.

Umesto toga, navodi Šabić, obavestilo ga je da je "stavilo predlog" Republičkom javnom tužilaštvu (RJT) da podnese tužbe radi poništenja rešenja Poverenika, te da je "postupanje po nalogu iz rešenja Poverenika bespredmetno".

"Tvrdnja da je izvršenje rešenja "bespredmetno", bez ikakvog je osnova u zakonu. Čak i da je RJT podnelo tužbu, to po zakonu, samo po sebi ne bi povlačilo odlaganje izvršenja rešenja, a odlaganje je, do okončanja postupka po tužbi, posebnom odlukom mogao narediti jedino sud. RJT, u roku u kome je to uopšte moguće, nije podnelo tužbu za poništaj rešenja Poverenika, ali VJT čak ni nakon toga nije postupilo po nalogu, koji je po zakonu za njega obavezujući.

Šabić je naveo da će, nezavisno od činjenice da dosadašnja praksa Vlade ukazuje na to da ona neće izvršiti svoju zakonsku obavezu, dosledno primenjivati mere koje zakon predviđa i čija je primena njegovo pravo i obaveza i još jednom upozorio da postupanje VJT predstavlja višestruko grubo kršenje zakona i vređanje prava javnosti.

"Građani, odnosno javnost, imaju nesporno pravo na informacije o radu svih organa vlasti, uključujući informacije o odlukama koje ti organi donose na osnovu diskrecionih ovlašćenja. Pravo je tužioca da odluči o tome da li će ili ne preduzimati gonjenje za neko krivično delo, ali je, budući da odluku donosi u okviru javne funkcije, njegova obaveza da razloge na kojima se takva odluka zasniva, učini dostupnim javnosti", navodi se u saopštenju.

Takođe, Šabić ističe da bi Tužilaštvo moralo biti svesno da neizvršavanjem te obaveze, u konkretnom slučaju, "osim što krši zakon i vrši kažnjive prekršaje, još i dodatno pothranjuje i inače u javnosti prisutne sumnje u samostalnost, ispravnost i zakonistost njegovog delovanja".
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva