:

:

TV Most

clock

Decembar 01, 2015   12:05

0

117

Šabić: Državni organi nedovoljno informišu javnost

Kako se navodi u saopštenju Poverenika, analiza informatora o radu šest organa javne vlasti, Vlade Srbije, Narodne skupštine, Predsednika Republike, Republičkog javnog tužilaštva, Ustavnog suda i Vrhovnog kasacionog suda, pokazala je da su zanemarili zakonsku obavezu proaktivnog objavljivanja informacija o svom radu, kako u pogledu prikazivanja ažurnih informacija, tako i u pogledu izrade informatora sa svim propisanim delovima.

Od šest organa samo je Vrhovni kasacioni sud izradio informator o radu koji je u bitnim elementima usklađen sa zakonom odnosno Uputstvom za izradu i objavljivanje informatora o radu, ukazao je Poverenik.

Od šest državnih organa čiji su informatori pregledani, pet nije prikazalo podatke o sredstvima rada, tri organa nisu prikazala podatke o platama, četiri organa nisu prikazala potpune podatke o javnim nabavkama i četiri organa nije prikazalo podatke o budžetu za tekuću godinu.

"Neprijatno iznenađenje predstavlja informator o radu skupštine koja je više puta bila nagrađivana za doprinos afirmisanju prava na pristup informacijama i transparentnost u radu, između ostalog i zbog izuzetno sadržajnog i redovno ažuriranog informatora o radu", naveo je Poverenik.

On je dodao da je ove godine ustanovljeno da nedostaje deo obaveznih podataka o javnim nabavkama, kao što su planovi javnih nabavki za 2014. i 2015. godinu, a podaci o sredstvima rada neažurirani.

Kako se navodi u saopštenju, svim tim organima, izuzev Vrhovnog kasacionog suda, upućeni su dopisi kojima je ukazano na obavezu, značaj i potrebu proaktivnog objavljivanja podataka o radu organa javne vlasti, kao mere za unapređenje javnosti rada organa.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva