:

:

TV Most

clock

Septembar 19, 2018   19:58

0

147

Sa Železarom oživelo i Smederevo

"Hbis grupa" ima 70 kompanija u više od 30 zemalja i nivo rada mora biti kao u njihovoj centrali i čeličani u Kini koja je jedana od nasavremnijih u svetu. Za te tehnološke procese proizvodnje obučavaju se i zaposleni u smederevskoj železari. A kurseve sa "Hbisom"  organizuje kinesko Ministrstvo trgovine.

 
Zamenik direktora "Hbis grupe" Či Guiju navodi da je kompanija od prošle godine počeli da organizuju kurseve. "Bilo ih je osam, obuku je prošlo 1.500 radnika. Ove godine će ih biti još osam, a pohađaće ih više od hiljadu polaznika", dodao je Či.

Grad očekuje i nove kineske investicije, ali najvažnije je što je "Hbis" doneo stabilnost poslovanja u Železaru, jer ona zapošljava 5.200 ljudi.

Od "Hbisa" u budžet grada godišnje se slije 500 miliona dinara. "Hbis" pomaže lokalnoj zajednici, plate su redovne pa i se i u Smederevu živi i opuštenije.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović smatra da je vrlo važno to što rukovodstvo "Hbisa" vodi računa o radnicima – stalo im je da radnici budu zadovoljni.

"Jako smo zadovoljni saradnjom, komunikacijom. Zajedno smo organizovali 'Smederevsku jesen', zajedno rešavamo probleme", ističe Avramovićeva.

Meštani ističu da od kada su Kinezi preuzeli upravljanje Železarom situacija u gradu ide nabolje.

A i Kinezi koji rade u Železari, zadovoljni su i Smederevom i Srbijom.

"Osetio sam prijateljstvo srpskog naroda. Ono što smo primetili, kada idemo ulicom, ljudi nam se javljaju. Kažu - dobar dan, i to je jako lepo, to nam baš prija", napominje Feng Gao, rukovodilac za istraživnje tržišta u "Hbis Srbija".

Asistent u kineskoj kompaniji Šiju Fan kaže da prvo što je primetio su prvo su čist grad, lepa priroda i srdačan narod.

"Sporazumevali smo se na srpskom i enegleskom, a što se tiče razlika u poslovanju u Kini i Srbiji njih rešavamo razgovorom", dodaje Šiju.

Predstavnici kineskog Ministarstva trgovine i "Hbisa" potvrdili su da kineskog predsednika redovno izveštavaju o rezultatima rada čeličane u Srbiji.

 

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva