:

:

TV Most

clock

Februar 16, 2015   12:05

0

115

Sa Prištinom nećemo razgovarati o sukcesiji

Beograd sa Prištinom neće razgovarati o sukcesiji, Đurić i dodaje da je za Srbiju takav razgovor nemoguć, jer nijedna država ne može na taj način da razgovara sa delom svoje teritorije.
"Ono o čemu, međutim, želimo da razgovaramo jeste status državne, društvene, crkvene, privatne i svake druge imovine. Veliki deo te imovine je uzurpiran ili čak privatizovan jednostranim pseudopravnim aktima Prištine. Nad tom imovinom mi, dakle, nemamo nikakvu faktičku kontrolu. Pravo je, međutim, na našoj strani", istakao je Đurić za današnji list "Danas".

Kosovo i Metohija je po Ustavu deo Srbije, o čijoj imovini Beograd traži da pregovara u Briselu, podsetio je "Danas" uz pitanje da li će to biti proces razdruživanja, kako tvrde zapadni izvori, u kome će Srbija svoja prava preneti na kosovske Srbe, što bi uz odgovarajuće kosovske zakone omogućilo da sva rudna i prirodna bogatstva južno od Ibra, uključujući ležišta lignita za narednih 16 vekova, sve rezerve hroma u Srbiji, mineralno blago Starog Trga... predaju u ruke Prištine.

Đurić je podsetio da je imovina u civilizovanom svetu svetinja, a da Srbija ima takoreći tapije - dokumente koji dokazuju gde je i koliko država Srbija ulagala na KiM.
"Zanemarivanje prava u ovoj stvari, odnosno legalizacija nekakve revolucionarne pravde, verujem, nije ni u interesu najuticajnijih zapadnih država koje priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost KiM, rekao je Đurić

On je dodao da je prerano da bilo ko anticipira ishod dijaloga.

Direktor vladine kancelarije za KiM je rekao i da nisu tačne priče da sproazum o pravosuđu vremenski oročen i da bi etnička struktura sudova mogla da se promeni.
"Reč je o zlonamernom i netačnom tumačenju, koje ima za cilj da unese nemir, neizvesnost i strah među Srbe i omete proces izgradnje većinski srpskih institucija", rekao je Đurić.

Izvor: Danas

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva