:

:

TV Most

clock

Oktobar 01, 2015   12:05

0

140

Sa Gaspromom dogovoreno proširenje Banatskog dvora

Vlada Srbija za to neće morati da daje dodatne granacije i novac, već će se posao realizovati kroz projektno finansiranje, rekao je Bajatović na konferenciji za novinare povodom 10 godina rada Srbijagasa.

On je naveo da Srbijagas ostaje strateški partner sa ruskim Gaspromom.

Za drugu fazu modernizacije skladišta Banatski dvor, prema saopštenju Srbijagasa, trebalo bi da se investira 65 miliona evra bez izgradnje pratećih gasovoda.

Kapacitet tog skladišta bi posle proširenja trebalo da iznosi jednu milijardu metara ku bnih, proizvodnja do 10 miliona kubika dnevno, a utiskivanje gasa sedam miliona kubika.

Bajatović je poručio da je Srbija gasno obezbeđena za predstojeću zimu i da je Banatski dvor spreman za novu grejnu sezonu.

Bajatović ne očekuje probleme, jer se Banatski dvor nesmetano puni gasom.

On je najavio da se razmatra mogućnost da Srbija u Mađarskoj uskladišti 100 do 200 miliona kubika gasa u slučaju da dođe do problema sa transportom preko Ukrajine.

Generalni direktor Srbijagasa je ukazao da je pokrenuto i pitanje sniženja troškova transporta gasa za Srbiju preko Mađarske koji sada iznosi od 44 do 47 dolara za 1.000 kubika, na taj način što bi se isporuka gasa odvijala na srpskoj granici, a što bi značajno snizilo ukupnu cenu gasa.

Bajatović je rekao da je Srbija već počela pregovore za nove pravce snabdevanja gasom, jer se očekuje da ćemo taj gas dobijati sa severa pošto će biti novih kolicicina gasa iz novog gasovoda Severni tok dva.

On je dodao da jugoistočna Evropa nema alternativu u snabdevanju gasom, a da su količine tog energenta koje se pominju iz Azerbeđžana već zakupljene, a iz Hrvatske i Bugarske ne postoje gasovodi regionalnog kapaciteta koji bi mogli da dopremaju gas do ovog regiona.

Srbija, dodao je Bajatović, nije pozvana ni u jedan gasni projekat u regionu i jedini gas koji nam je dostrupan je ruski.

Govoreći o rezultatima poslovanja Srbijagasa, Bajatović je naveo da je ta kompanija, za šest meseci ove godine, imala gubitak od 5,8 milijardi dinara, zbog davanja gasa preduzećima u restruktuiranju, a da nije bilo toga ostvarila bi profit od 70 miliona evra.

Bajatović je naveo da je Srbijagas iz istog razloga i na kraju prošle godine, zabeležio gubitak od 45 milijardi dinara i dodao da je taj gubitak, u međuvremenu, delimično smanjen zbog agresivne politike naplate dugovanja.

Ukupni gubici Srbijagasa, zbog podrške preduzećima u restruktuiranju, kursnih razlika, oproštaja dugova, odloženog plaćanja i niže cene gasa od realne, iznosili 1,06 mijardi evra, rekao je Bajatović i dodao DA SE SRBIJAGASU ukupno duguje 1,4 milijardi evra.

"Srbijagas nije pojeo sam sebe, jer on ne troši gas. Kompanija je poklonila sebe građanima i privredi, jer socijalna politika koja se vodila preko niske cene gasa, ima cenu koju neko mora da plati", poručio je Bajatović.

Direktor tog javnog preduzeća kazao je da Srbijagas nema nikakve dugove prema Gaspromu za prošlu grejnu sezonu, a plaćeni su čak i oni dugovi od 70 miliona evra iz 1996. i 2001. godine.

Bajatović je ukazao da je to preduzeće od ukupnog ranijeg duga od 962 miliona evra, samo otplatilo oko 600 miliona evra, a država oko 360 miliona evra.

Toplane u Srbiji su sada bolje platiše nego ranije i Srbijagas je uspeo da naplati sve kamate na stara dugovanja od njih, zbog čega je Srbijagas imao vanredni prihod od četiri milijarde dinara.

U Srbijagasu je u toku proces restruktuiranja i kompanija je podeljena na nezavisnog transpotera i distributera gasa, koji će početkom sledeće godine početi operativno da funkcionišu, najavio je on.

Srbijagas je pravno podeljena kompanija po delatnostima, ostaće vertikalno integrisana kompanija, a u planu je u sledećoj fazi korporativizacija preduzeća i njeno pretvaranje u akcionarsklo društvo, rekao je Bajatović.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva