:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jul 20, 2018   09:15

0

176

Ružić: Ugljanin pozivom Pacoliju izašao iz zakonskih okvira


"Ovakvo postupanje predsednika jednog od 22 nacionalna saveta nacionalnih manjina u Srbiji, predstavlja izlazak iz zakonom utvrđenog okvira ovlašćenja nacionalnih saveta", rekao je Ružić, u čijoj je nadležnosti i pitanje funkcionisanja nacionalnih saveta nacionalnih manjina.




Ružić je za "Politiku" objasnio da saveti nacionalnih manjina nisu politička tela niti političke partije, i po zakonu i odluci Ustavnog suda dužni su da sprovode aktivnosti u skladu sa zakonom propisanim ovlašćenjima u oblasti kulture, informisanja, službene upotrebe jezika i pisma, kao i obrazovanja.



"Svako drugo ponašanje i korišćenje saveta u političke svrhe nanosi štetu manjinskoj zajednici koju predstavljaju. Utvrđivanje da li ima elemenata krivičnog dela, kao i postupanje u vezi sa tim, posao je nadležnih državnih organa", naglasio je Ružić.



On je dodao da Ugljaninov postupak potvrđuje potrebu za daljom depolitizacijom nacionalnih saveta, uspostavljenih u cilju očuvanja tradicije i kulture etničkih zajednica i njihovog boljeg uključivanja u savremeno srpsko društvo.




 


Izvor: Tanjug,RTV

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva