:

:

TV Most

clock

Oktobar 17, 2017   12:05

0

194

Ružić: Održiva politika unapređenja položaja nacionalnih manjina


Kako se navodi u saopštenju ministarstva, na sastanku je bilo reči o položaju vlaške nacionalne manjine u Srbiji i standardizaciji vlaškog jezika, a Ružić je podsetio da je rad na izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina u završnoj fazi.




Branko Ružić sa predstavnicima Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine



Ministar je izrazio očekivanje da će rešenja koja će ti zakoni sadržati doprineti unapređenju ostvarivanja prava i sloboda nacionalnih manjina.



Ružić je podsetio da su "nakon 15 godina" stvoreni uslovi za dodelu sredstava iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine, te da je javni konkurs otvoren do 20. oktobra.



On je posebno istakao da svaka nacionalna manjina u Srbiji ima pravo na slobodno izražavanje nacionalne pripadnosti i da se državni organi neće mešati u pitanja identiteta nacionalnih manjina.



Predsednik nacionalnog saveta Radiša Dragojević je istakao potrebu za većom finansijskom podrškom za rad Nacionalnog saveta za potrebe obezbeđivanja kulturnih događaja, medija i informisanja na vlaškom govoru.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva