Vesti
Ružić i Ruf o reformama u javnom sektoru

12:47, 14.09.2017

|

Izvor: RTS

Sistem javnog sektora u Srbiji se menja iz temelja, jer je cilj da on bude efikasan, ekonomičan i upravljiv, rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić u razgovoru sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda Džejsom Rufom.
Foto RTS
Ministar Branko Ružić je podsetio da su popisana radna mesta u javnim službama.

"Oko 2.000 trenutno postojećih poslova i nekoliko hiljada različitih radnih mesta u javnim službama, katalogom su smanjena na oko 870", rekao je Ružić, navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Sve javne službe će, kako je dodao, morati da usklade svoje unutrašnje organizacije i poslove sa Katalogom i tu neće biti više zloupotreba i izmišljanja radnih mesta samo u svrhu zapošljavanja.

Ružić je rekao da je Ministarstvo pripremilo set nacrta zakona koji uređuju radnopravne odnose i vrednovanje rada i sistem plata u javnim službama, autonomnim pokrajinama i lokalnim samoupravama i da je plan da se oni vrlo brzo nađu pred poslanicima.

Ministar smatra da je ovakav sistem i pravičan, jer svim zaposlenima u javnim službama omogućava podjednako vrednovanje rada i nagrađivanja za zalaganje i rezultate, što će pozitivno uticati na njihovu motivisanost i kvalitet usluga.

Kada je reč o maksimalnom broju zaposlenih u državnim i lokalnim administracijama, a prema poslednim podacima ih je i za oko 6.700 manje od maksimalnog utvrđenog broja.

Ministar je takođe rekao da se paralelno radi na zakonima i pratećim propisima koji regulišu plate zaposlenih u ostatku sistema javne uprave.

"Cilj nam je da ih usvojimo do kraja godine i time zaokružimo i uredimo ceo sistem", istakao je Ružić, navodi se u saopštenju ministarstva.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design