:

:

TV Most

clock

April 11, 2018   12:05

0

189

Ružić: Do kraja meseca sredstva opštinama

Do kraja leta se očekuju i gotovi projekti u opštinama, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.
"Ja očekujem da već sledeće nedelje pozovemo predsednike opština i gradonačelnike na potpisivanje i da do kraja meseca ta sredstva budu praktično transferisana opštinama. Procedure javne nabavke naravno rade same jedinice lokalne samouprave i nadam se da ćemo već krajem leta, jeseni imati priliku da obiđemo neke od tih infrastrukturnih i drugih projekata za koje su se prijavile opštine", rekao je Ružić gostujući na RTS. 
Za podršku lokalnim samoupravama u izgradnji infrastrukturnih projekata za ovu godinu predviđeno je 320 miliona dinara. Konkurisalo je 145 opština i gradova sa 170 projekata. 
Ružić je ponovo izrazio zadovoljstvo brojem projekata koji, kako je rekao, govori da su lokalne samouprave osposobljene i da na projektima rade. 
"Komisija (84, za sprovodenje postupka i utvrđivanje predloga za raspodelu sredstava) je zaista meritorno radila na tome da opredeli ono što zaista predstavlja interes lokalne zajednice i samo u 15 procenata dokumentacija nije bila validna. To dovoljno govori o unapređenju i svesti i kapacitetu lokalnih samouprava za dobre projekte", podvukao je Ružić. 
U Srbiji ima ukupno oko 6.500 republičkih i lokalnih inspektora, što znači da jedan inspektor dolazi na 1.200 stanovnika. U Evropi je taj prosek jedan inspektor na 780 stanovnika. 
"U Srbiji postoji 40 različitih inpekcija. Treba reći da status inspektora nije zavidan i radimo na poboljšanju njihovog položaja. Do 20 procenata biće korigovani koeficijenti za rad na terenu na osnovu odluke koju će donositi rukovodioci na osnovu učinka", rekao je Ružić. 
Kada je reč o projektu E-inspektor, Ružić je objasnio da je to platforma koja trenutno objedinjava pet inspekcija a plan je da do kraja sledeće godine tom platformom bude obuhvaćeno svih 40 inspekcija. 
"Ta platforma digitalizuje rad inspekcija i time ubrzava njihov rad ali ga čini i transparentnim", rekao je on. 
Prošle nedelje usvojen je i Zakon o elektronskoj upravi. 
Ministar je ukazao da se "ne može sve promeniti preko noći" i dodao da su promene vidljive. 
"Ovaj zakon na sistemski način definiše rad svih službi i sada više neće biti opravdanja da nema zakona koji obavezuje elektronsku razmenu podataka. Biće doneto i osam podzakonskih akata", rekao je ministar.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva