:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Februar 23, 2018   12:05

0

190

Ružić:320 miliona dinara za finansiranje projekata


Branko Ružić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave upućuje poziv gradovima i opštinama da od danas do 15. marta prijave projekte za korišćenje sredstava iz budžetskog fonda za lokalnu samoupravu.



"Opredelili smo pre svega, sredstva za infrastrukturne projekte za objekte od opšteg društvenog interesa kao što su ambulante, sportski objekti, vrtići, škole - nešto više od 256 miliona dinara, oko 48 miliona dinara odvojeno je za nabavku savremenih tehnologija za uvođenje e-uprave i nešto manje od 20 miliona dinara opredeljeno je za sportske i kulturne manifestacije", napominje ministar Ružić.



Kaže da je osnovni uslov za učešće na konkursu da postoji projektna dokumentacija, saglasnost i dozvole.



"Komisija za sprovođenje postupka će da proceni ko je prioritet i nadam se da ćemo pokriti bar 40, 50, 60 jedinica lokalne samouprave. Finansiraćemo i projekte koji nisu završeni,stavljeni u funkciju, a koji su započeti", objašnjava Ružić.



Dodaje da sredstva moraju biti vraćena u budžet ukoliko se ne potroše. Opštinama je na raspolaganju 320 miliona dinara, a budžetski fond za lokalnu samoupravu ove godine povećan je čak za 32 puta.



Branko Ružić istakao je i da jednošalterski sistem znači da se sve upravne stvari okupe na jednom mestu.



"Kada je servis e-beba u pitanju, više nema potrebe da se ide na šalter već se sve obavlja u porodilištu. Za jednošalterski sistem odvojili smo oko 50 miliona dinara i važno je da u to uđemo postupno. Kada raspišemo konkurs, videćemo koji gradovi će aplicirati i u kojima će taj sistem najpre biti sproveden", objašnjava Ružić.



Kaže da je popis imovine u lokalnim samoupravama ponovo odložen i da je aljkavost nasleđena iz ranijih decenija nešto što se ne može promeniti preko noći.



"Time se gubi mnogo novca i nema reda, mi svakodnevno radimo i najvažnije, kada se sprovodi reforma je da se prvo sprovede reforma mentaliteta i mislim da idemo u dobrom pravcu", zaključuje ministar.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva