:

:

TV Most

Foto: Andrej Bilj

clock

Mart 16, 2015   14:53

0

187

Ruski operski umetnici u Beogradu i Novom Sadu


Istaknuti ruski umetnici doputovaće u Srbiju 18.marta i održaće trodnevni master klas na kome će upoznati studente sa načinom rada Univerziteta savremene umetnosti u Moskvi.

Program posete uključuje susrete sa ljudima iz sveta kulture Beograda, majstorske radionice za studente, upoznavanje sa pozorišnim trupama. Takođe se planiraju susrete sa predstavnicima kulturne javnosti i studentima Novog Sada.

Gosti iz Rusije poznati su po naporima na razvoju muzičkog života u različitim regionima Rusije, promociji ruske škole performansa u inostranstvu i popularizaciji opere, istaknuto je u najavi Ruskog doma.

Privatni univerzitet u Moskvi osnovan je 1992.godine i u svom sastavu ima 11 fakulteta na kojima glumu, koreografiju, igru, muziku, film, dizajn studente uči 90 predavača, istaknutih umetnika, zaslužnih i narodnih umentika Rusije, aktivnih na umetničkoj sceni.

Univerzitet ima veoma razvijenu međunarodnu saradnju sa univerzitetima u Nemačkoj, Italiji i Estoniji a u Srbiji će prvi put predstaviti svoj način rada sa mladim operskim pevačima, zasnovan na direktnom prenošenju scenskih iskustava renomiranih umetnika.

Kompozitorka, pijanistkinja i pevačica Kvint je diplomirala 1978. godine na Konzervatorijumu Uspenskij u rodnom Lenjingradu. Počela je da svira sa pet godina a da komponuje sa sedam. Autorka je dela različitih žanrova, jednočinih rok opera, mjuzikla, simfonija, klavirskih kompozicija, vokalnih pesama i kamerne muzike.

U svojim delima ova umetnica koja se uspešno bavi filmom, televizijom, pozorištem objedinjuje elemente spektakla, cirkusa, klasičnu muziku sa džez, pop i rok muzikom.

Titulu priznati umetnik Rusije ima do 2005.godine.

Operska pevačica Kazarnovskaja, međunarodno cenjeni sopran 2002.godine uvrštena je na listu Cambridge Great Britain najznačajnijih muzičara 20.veka.

Debitovala je 1981.godine kao studentkinja na Moskovskom konzervatorijumu u ulozi Tatjane u operi "Evgenije Onjegin" a od tada je pevala širom sveta u najvećim operskim kućama poput Kovent Gardena, Metropoliten operi, San Francisko operi, Bečkoj operi, Skali.

Od 1981. do 1989.godine Kasarnovskaja je bila vodeći sopran u Boljšoj teatru i Marinski teatru, pevala je u više od 50 opera.

Sarađivala je sa najvećim svetskim dirigentima kao što su Rikardo Muti, Georg Šolti, Karlos Kleiber, Kristian Tieleman, Bernard Haitink , Đejms Livajn i Daniel Barenboim.

Andrej Mihailovič Bilj je ruski estradni pevač, pedagog, laureat brojnih takmičenja u Rusiji, zaslužni umetnik Rusije i rektor koordinator Državne škole estrade i džeza.

Marina Polteva je takođe estradna pevačica, glumica i pedagog, diplomirala je na Državnom univerzitetu za kulturu i Muzičku akademiju Gnjesinjih. Dobitnica je nagrada na međunarodnim takmičenjima.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva