:

:

TV Most

clock

Mart 20, 2018   12:05

0

179

Ruski naučnik: Trovanje Skripalja ne liči na ruski rad


Leonid Rink je, za agenciju RIA rekao da bi Britanci mogli da stoje iza napada na Skripalja, prenosi Rojters.



"Teško je poverovati da su Rusi umešani budući da su svi otrovani još živi. Takva neverovatna nesposobnost ruskih špijuna jednostavno bi bila smešna i neprihvatljiva", rekao je Rink.



Potvrdio je da je za vreme Sovjetskog saveza radio u vojnoj ustanovi gde je razvijen nervni agens "novičok".



Upitan da li je on jedan od tvoraca tog agensa rekao da jeste.



"Da, to je bila osnova za moju doktorsku disertaciju", rekao je Rink.



Skripalj i njegova kćerka Julija, pronađeni su 4. marta u južnoj Engleskoj i još uvek su u kritičnom stanju.



Rink je rekao da bi bilo apsurdno da ruski špijuni koriste "novičok" za pokušaj ubistva Skripalja, s obzirom na očigledno rusko poreklo i naziv tog agensa.



"Postoje mnogo pogodnije supstance", dodao je ruski naučnik.



Rink je, takođe, kao krajnu besmislicu, odbacio tvrdnje britanskih medija da je Julija Skripalj mogla ne znajući da prenese "novičok" iz Rusije, rekavši da taj nervni agens ne bi mogao da se održi na tako dugom putu.



"Proces pravljenja 'novičoka' poznat mnogim zemljama"



Navodi da je tehnologija proizvodnje "novičoka" koji je nekada bio tajna, sada poznata mnogim zemljama, uključujući Britaniju, SAD i Kinu.



Međutim, istakao je, tačna formula koja je razvijena u bivšem Sovjetskom savezu je jedinstvena pa se, na osnovu uzoraka iz Sozberija, može odrediti da nije napravljen u Rusiji. 



Rojters podseća da je ruski naučnika Vil Mirzjanov, koji je na Zapadu objavio formulu za proizvodnju "novičoka" i koji sada živi u SAD, izjavio je samo ruska vlada mogla da izvede napad na Skripalja. 



Tim povodom, Rink kaže da, pored Mirzjanova, zna još "oko pet naučnika" kojima je ta tehnologija poznata i koji su 1990-ih godina napustili Rusiju.



"Dozvola da oni odu iz zemlje tada je izazvala veliko iznenađenje na našem institutu", rekao je Rink.



Napomenuo je da Rusija apsolutno nema motiv da ubije Skripalja.



"To je očigledno. Prvo, gospodina Skripalja su 'potpuno obradile' obe strane, odnosno on je Rusiji kompletno predao svoje engleske kontakte, a Britancima - sve što je znao u SSR-u. On za Moskvu nije interesantan. Drugo, za Rusiju je ovo takode apsolutno nepovoljan trenutak. Nekoliko dana pre predsednickih izbora i nedugo pre Svetskog prvenstva u fudbalu", istakao je Rink.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva