:

:

TV Most

clock

Novembar 03, 2015   12:05

0

125

Ruska književnost u fondu Gradske biblioteke

Direktorka biblioteke Olivera Stević kazala je da su se opredelili za rusku književnost jer je na 60-om jubilarnom međunarodnom beogradskom Sajmu knjiga koji je završen u nedelju, zemlja domaćin bila Rusija.

“Baš zbog toga biblioteka je smatrala da I mi, 350 km dalje od Beograda budemo u žiži knjige I književnih događaja tako da je ruska književnost danas predmet mladim učenicima koji su krenuli u srednju školu I koji se, nadam se, intereuju za čitanje I za knjigu koja bi trebalo da im bude nasušna potreba” – kazala je Stević.

Ona je dodala da će se Gradska biblioteka potruditi da izložbom uvek prati zemlju domaćina na Sajmu knjiga u Beogradu a to će sledeće godine biti Iran.

Učenici srednje Tehničke škole “Mihailo Petrović Alas” prisustvovali su svečanom otvaranju izložbe.

Bibliotekar u srednjoj Tehničkoj školi Miloš Jelić istakao je da u ovoj školi dosta učenika uči ruski jezik I da je upoznavanje sa ruskim klasicima upravo tema za njih.

“Ovo danas je zaista značajan kulturni dan. U našoj školi dosta učenika uči ruski jezik I ovo je baš tema za njih. Oni se danas prvi put upoznaju sa gradskom bibliotekom, obzirom da su učenici prvog I drugog razreda srednje škole, zainteresovanost je zaista velika I nadamo se da će u budućem periodu biti još veća” – kazao je Jelić.

Zlatko Vukojević, učenik drugog razreda srednje Tehničke škole kaže da voli da čita, I ne samo obaveznu školsku lektiru.

“Čitao sam dosta knjiga, između ostalih “Rani jadi” Danila Kiša, “Gorski vijenac” P.P.Njegoša I druge. Volim da čitam knjige, obrazujem se više na taj način” – kazao je Vukojević.

Izložba će biti otvorena do 10. novembra a organizatovana je u okviru mitrovdanskih svečanosti. Organizatori izložbe su Gradska biblioteka "Vuk Karadžić" i Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.

Gradska biblioteka ima oko 27 hiljada knjiga. Fond je sređen po univerzalnoj decimalnoj klasifikaciji I kompletan knjižni fond je dostupan korisnicima u slobodnom pristupu.

Sve knjige obrađene su po međunrodniom standardima, radi se elektronski katalog a u pripremi je otvaranje priručne elektronske učionice.

Upis u biblioteku je 500 dinara I važi 12 meseci od dana upisa. Biblioteka radi svakog radnog dana od 8-16 sati.

Gradska biblioteka "Vuk Karadžić" ima registrovanih oko 800 članova a od avgusta prošle godine nalazi se ulica Oslobođenja 9 (bivše prostorije Centra za socijalni rad) u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: Radio Kontakt Plus

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva