:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Oktobar 01, 2015   12:05

0

180

Rusiji potrebna snažna Srbija i "Srbijagas"

"Rusiji je potrebna snažna Srbija, kao i snažni Srbijagas koji stoji uspravno", rekao je Aleksandar Čepurin čestitajući "Srbijagasu" 10. godišnjicu postojanja, prenosi Tanjug.

Ruski ambasador je izrazio očekivanje da će u narednom periodu biti ostvarene nove mogućnosti za saradnju u toj oblasti, dodajući da je prethodnih 10 godina uspešnog rada Srbijagasa dobar osnov za budućnost.

Čepurin je rekao da je saradnja Srbije i Rusije u gasnom sektoru zasnovana na uzajamnoj koristi, precizirajući da Rusija godišnje isporučuje Srbiji 1,5 milijardi kubnih gasa.

Prema njegovim rečima, "Gasprom" je u 2014. isporučio Evropi ukupno 146 milijardi kubnih metara gasa i da je potrošnja gasa u Evropi povećana i da se očekuje da će "Gasprom" u 2015. ukupno isporučiti Evropi 160 milijardi kubnih metara tog energenta.

Ambasador je dodao da se Rusija zalaže da se uzimaju u obzir interesi Srbije po pitanju snabdevanja gasom, kao i da je Rusija više puta htela da gasovod "Južni tok" prođe kroz Srbiju.

Čepurin je rekao da su u svetu u toku velike promene i da je potrebno obnoviti dijalog između istoka i zapada kako bi se zajedno suprotstaviti globalnim pretnjama.

Kada je reč o energetici, ruski ambasador je poručio da tu nema granica i "da i Rusi, Srbi, Nemci, Englezi imaju zajedničke interese u oblasti energetike i gasa".

Izvor: RTS, Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva