:

:

TV Most

clock

Oktobar 28, 2015   12:05

0

113

Rusija partner i obezbeđuje energetsku stabilnost

Đuričin je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da je Rusija značajan spoljnotrgovinski partner Srbije i da se nalazi na trećem, odnosno četvrtom mestu, na rang listi najznačajnijih partnera u zavisnosti od toga da li je u pitanju izvoz ili uvoz.

Profesor Ekonomskog fakulteta je ocenio da je to što se Srbija ove godine, prema kriterijumu lakoće poslovanja na listi Svetske banke Duing biznis 2016. (84, Doing busineš), našla na 59. mestu, što je skok od čak 32 pozicije u odnosu na prošlogodišnju listu, dobar znak.

Međutim, mora još mnogo toga da se uradi na internom planu da bi investitori došli, smatra profesor Ekonomskog fakulteta.

Srbija pokušava da nadoknadi ono što je izgubila zaustavljanjem Južnog toka i ti bi projekti trebalo da supstituišu planirane investicije onim što Srbija može da ponudi Rusiji, ocenio je Đuričin.

To su, pored energetike i infrastrukture, agrobiznis, odnosno proizvodnja hrane i njena prerada, naveo je profesor Ekonomskog fakulteta.

Đuričin je ukazao na posledice dugogogodišnje regresije i nastojanje Vlade Srbije da održi socijalnu stabilnost i sprovede reforme i da su u ovom trenutku ostvarene stabilnosti kursa i cena i u fiskalnoj oblasti.

"Nemamo adekvatan nivo investicija i to je jedina stvar koja nas vodi na zelenu granu", ocenio je profesor Ekonomskog fakulteta.

Na pitanje o poseti u petak zvaničnika Švajcarske Beogradu, Đuričin je odgovorio da je Švajcarska značajna ekonomija i industrijska supersila.

Švajcarska ostvaruje prihode od turizma, ima značajne investicije u Srbiji i predstavlja interese Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, dodao je Đuričin.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva