Vesti
Rusija i Kina spremne za saradnju oko Korejskog poluostrva

17:57, 13.01.2018

|

Izvor: RTS

Moskva i Peking su spremni da ojačaju saradnju da bi se smanjile tenzije na Korejskom poluostrvu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.


Saopštenje je objavljeno posle sastanka zamenika ruskog ministra spoljnih poslova Igora Morgulova i pomoćnika kineskog ministra spoljnih poslova Konga Suanjua.
Diplomate su "razmenile stavove o situaciji na Korejskom polustrvo i u severoistočnoj Aziji"."Obe strane su naglasile da Rusija i Kina treba da ojačaju saradnju da bi došlo do deeskalacije tenzija i iznalaženja rešenja za čitav niz problema sa kojima se taj deo regiona sučava, a na bazi zajednički izrađenih mirovnih inicijativa", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog ministarstva, prenosi Tas.
Kineski predsednik Si Đinping je pre dva dana tokom telefonskog razgovora sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom pozdravio nedavno ostvareni napredak u međukorejskim razgovorima, saopšteno je iz Munovog kabineta.Tokom razgovora održanih u utorak, Severna Koreja saopštila da će njeni sportisti učestvovati na Zimskim olimpijskim igrama koje se narednog meseca održavaju u Južnoj Koreji, podseća Rojters.Severna i Južna Koreja saglasile su se da 15. januara održe pregovore na radnom nivou, u Tongilgaku, na južnokorejskoj polovini graničnog naselja Panmundžom, javila je agencija Jonhap.

 


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design