:

:

TV Most

clock

April 20, 2017   12:05

0

112

Rusija demantuje da je sprečila SB da osudi Severnu Koreju

Sputnik prenosi da je stalna misija Rusije iznenađena zbog izveštaja da je ruska delegacija navodno blokirala predlog izjave za medije u kojoj se osuđuje lansiranje rakete.

Predstavništvo Rusije objašnjava da je ruska delegacija samo skrenula pažnju da je u nacrtu bio niz nekoordinisanih formulacija, ali delegacija SAD je, navode, bez objašnjenja prekinula rad na dokumentu i navela da je Rusija blokirala izjavu za medije.

Tanjug je preneo izjave diplomata da je Rusija je blokrala osudu Severne Koreje od strane Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nakon njenog poslednjeg neuspešnog lasniranja rakete, iako je Kina podržala američki predlog osude Severne Koreje.

U predloženoj izjavi, u koju je AFP imao uvid, od Pjongjanga je zahtevano da se uzdrži od sprovodenja proba nuklearnih ili balističkih raketa, posle nesupešnog ispaljivanja jedne u nedelju.

U tekstu osude koju je navodno Rusija blokirala, članovi Saveta bezbednosti su izrazili apsolutnu zabrinutost zbog veoma destabilizujućeg ponašanja Severne Koreje, preteći joj ponovo značajnijim koracima.

Rusija je želela da u izjavu bude stavljena formulacija, koju je sadržala ranija, u kojoj je istaknuta potreba da se rešenje situacije pronađe kroz dijalog, navele su neimenovane diplomate.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli poslala je poruku Severnoj Koreji da SAD ne žele svađu i da je ni Severna Koreja ne započinje.

Hejli je izjavila novinarima da je lopta u dvorištu Severne Koreje i da je potez na njima, preneo je AP.

Hejli, koja trenuto predsedava Savetom bezbednosti UN, kazala je da držzave članice rade na saopštenju, koje je odgovor na njihovo poslednje neuspelo lansiranje rakete.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres izjavio je novinarima da UN u potpunosti podržavaju napore svih država, koje pokušavaju da spreče da Severna Koreja stekne kapacitete na osnovu kojih bi postala pretnja ne samo za region, već i za ceo svet.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva