:

:

TV Most

clock

April 08, 2015   12:05

0

181

Rusi ukidaju carinu za "fijat" iz Srbije?

Kako prenosi dnevnik, pozivajući se na izvor u ruskom Ministarstvu ekonomije, pitanje će biti razmotreno na narednoj sednici saveta Evroazijske ekonomske komisije (84, EEK) jer mora da se usaglasi u okviru Carinske unije.

Kvote će biti uzajamne, a listu ruskih proizvoda napraviće Ministarstvo industrije i trgovine. To ministarstvo nije objasnilo koji proizvođači su zainteresovani za bescarinski izvoz u Srbiju i visinu kvota.

Na pregovorima dve zemlje 2013. godine pominjana je količina od 10.000 automobila, podseća Komersant.

Interesovanje za izvoz u Srbiju potvrdila je samo grupa GAZ koja je već podnela zahtev Ministarstvu industrije i trgovine i Ministarstvu ekonomije za uključenje u tarifnu kvotu.

Pitanje bescarinskog uvoza putničkih automobila iz Srbije u Rusiju pominjano je davno, a u oktobru 2014. godine u razgovoru s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da "s obzirom na saveznički odnos" moguć je dogovor "o određenoj kvoti".

Sada je carina na uvoz novih "fijata" 30 odsto, piše Komersant i podseća da između Rusije i Srbije od 2000. godine postoji sporazum o slobodnoj trgovini, ali automobili nisu njime obuhvaćeni.

Fijatu nije prvi put da pokušava da proširi svoje prisustvo u Rusiji, ali se do sada radilo o pokretanju proizvodnje u toj zemlji. Međutim projekat nije realizovan, a prodaja "fijata" u Rusiji je ostala na niskom nivou, sa tržišnim udelom od svega 0,3 odsto, navodi list.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva