:

:

TV Most

clock

Maj 15, 2018   12:05

0

189

Rusi atomima uspešno leče i rak


Nekoliko godina pripreman sporazum između naše vlade i ruske državne korporacije za nuklearnu energiju "Rosatom" u utorak je potpisan, a od njega se očekuje da omogući Srbiji da pripremi teren i započne korišćenje atomske energije u mirnodopske svrhe - posebno na poljima medicine, poljoprivrede i u industriji. Na ovaj dokument potpise su u Sočiju, tokom održavanja međunarodnog foruma "Akotomekspo", stavili ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i generalni direktor "Rosatoma" Aleksej Lihačov.


Sporazum kao prioritet predviđa podršku stvaranju i razvoju nuklearne infrastrukture u našoj zemlji i kako je pojasnio Popović, sada je postavljen okvir za saradnju sa "Rosatomom":


- Nuklearna energija može da se koristi na blago naroda kako bi se postigli najbolji socijalno-ekonomski efekti za obe zemlje, ali pre svega za građane Srbije.


Saradnja sa Srbijom


Potpredsednik  "Rosatoma" za centralnu Evropu Vadim Titov rekao je za srpske medije da počinje direktna saradnja sa srpskim kolegama, u širokom spektru pitanja: - U medicini, nuklearna energija je osnova za korišćenje preparata i instrumenata za lečenje različitih bolesti, uključujući onkološka oboljenja. Razvoj tehnologije u atomskoj energetici daje mogućnost da se usavršavaju medicinska oprema i preparati, da se grade novi medicinski centri i samim tim da se produži život i poveća kvalitet života - kazao je Titov.


U medicini, reč je prvenstveno o radiofarmaceuticima koji se koriste za kancerogene bolesti i bolesti štitne žlezde kod dece.


- Rusija je u tome napravila veliki inovacioni pomak i danas imaju najbolje rezultate u lečenju kancerogenih bolesti. Srbija uvozi mnogo radiofarmaceutika, ali u budućnosti ćemo razgovarati o tome da se neke od ovih stvari proizvode u Srbiji - pojasnio je ministar.


Nuklearna istraživanja u poljoprivredi pokazala su da su uz primenu ovih tehnologija prinosi mnogo veći nego sa tradicionalnim metodama.


- Ovo je odličan sporazum i za horizontalno povezivanje naših istraživača sa kolegama u Rusiji. Ruske naučnoistraživačke organizacije i fakulteti koji se bave nuklearnim istraživanjem su najbolji u svetu - rekao je Popović.


Ovogodišnji, jubilarni, deseti "Atomekspo" osim ruskih, okupio je zvaničnike i stručnjake iz ove oblasti iz svih delova sveta: iz Belorusije, Japana, Indije, Španije, Nemačke, Mađarske, Finske, Turske, Sudana, Bolivije...

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva