:

:

TV Most

clock

April 16, 2015   12:05

0

141

Rušenje stereotipa o ženama vodi društvo napred

"U narednom periodu možemo zajedno da rušimo stereotipe i da učinimo da bude više žena u politici, jer je to baza budućeg ekonomskog razvoja i ekonomske samostalnosti za žene, a samim tim i privrednog razvoja Srbije", rekla je Mihajlović otvarajući međuregionalni forum "Žene u politici".

Mihajlović, koja je predsednica vladinom Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, rekla je da žene moraju da budu jednako zastupljene u političkom životu, ali i u biznisu navodeći da je danas u Srbiji za 16 odsto manje zaposlenih žena nego muškaraca.

Ona je rekla da je jedna od četiri žene u srpskoj vladi koja ima 19 članova i da se svakodnevno sa njima bori protiv stereotipa u vezi sa rodnom neravnopravnošću.

Mihajlović je rekla da žene treba da budu zajedno i da vladin i nevladin sektor treba da stvore uslove da se žene bave politikom.

Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi rekao je da često putuje po Srbiji, ali da do sada nije upoznao nijednu ženu gradonačelnicu.

Asija Varbanova iz kancelarije Ujedinjenih nacija u Srbiji rekla je da je 2015. ključna godina u borbi za prava žena, podsetivši da se obeležava deset godina od usvajanja Pekinške deklaracije, koja je najprogresivniji program za unapređenje položaja žena.

Zamenik šefa Misije OEBS Majk Ujehara rekao je da ta misija sa Parlamentom i civilnim društvom u Srbiji kontinuirano radi na unapređenju rodne ravnopravnosti i razbijanju predrasuda.

Nekadašnja sekretarka države Misuri Robin Karnahan podsetila je da su pre 100 godina samo dve zemlje dale ženama pravo da glasaju, ukazavši da je sada situacija mnogo bolja, ali da ima još stvari na kojima treba raditi i da žene imaju odgovornost da omoguće svoju veću prisutnost u politici, javnom životu i biznisu.

Dvodnevni međuregionalni forum "Žensko liderstvo u centralnoj i istočnoj Evropi i Evroaziji" organizuje Regionalni program za izbore i jačanje političkih procesa Nacionalnog demokratskog instituta u saradnji sa OEBS-om.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva