:

:

TV Most

Foto: Reuters

clock

Jun 20, 2018   19:49

0

211

Rumunija: Protesti zbog korupcije, sukobi sa policijom


Stotine demonstranata okupilo se danas ispred vladinih kancelarija, mašući rumunskim, američkim i evropskim zastavama i uzvikujući: "Nećemo odustati", prenosi AP.



 Protesti - manjih razmera - održani su i drugim rumunskim gradovima među kojima su Brašov, Sibiju i Jaši.



Ranije danas, demonstranti su ušli u zgradu parlamenta u Bukureštu gde su održali bučan protest.



Učesnici protesta uspeli su da uđu u parlament u pratnji poslanika opozicione partije "Spasimo rumunsko jedinstvo".



Demonstranti su seli ispred kabineta Liviju Dragnee, lidera vladajuće Socijaldemokratske stranke, koji ne može da bude premijer jer je 2016. osuđen za lažiranje glasova.



Držeći transparent na kojem piše: "Gnezdo lopova i mafijaša", prozvali su rumunski Direktorat za borbu protiv korupcije, a televizijske stanice su emitovale protest uživo.



Nenajavljeni protest je počeo u trenutku kada je premijerka Vjorika Dančila držala govor u parlamentu o predstojećem rumunskom predsedavanju EU.



Poslanici su u ponedeljak odobrili revidirane statute vezane za krivičnu pravdu, za koje kritičari upozoravaju da predstavljaju nazadovanje u krivičnom gonjenju osumnjičenih za korupciju, napominje američka agencija.



Tenzije su porasle dan uoči očekivane presude u slučaju Liviju Dragnee, koji je optužen za neprimereno ponašanje tokom obavljanja javne funkcije, dok on poriče bilo kakvu krivicu.



Istovremeno, rumunski sud je danas osudio bivšeg ministra saobraćaja Dana Sovu na tri godine zatvora zbog trgovanja uticajem, pri čemu su tužioci saopštili da je dobio 100.000 evra kako bi ubedio direktora državne toplane da ilegalno potpise ugovor na tri godine sa određenom pravnom firmom, zaobilazeći interna pravila kompanije.



Presuda protiv Sove je konačna.


Izvor: Tanjug, RTV

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva