:

:

TV Most

clock

Januar 17, 2018   12:05

0

192

Rumunija na putu da dobije prvu premijerku


"Posle odmeravanja svih argumenata, odlučio sam da dam novu šansu socijaldemokratama i da imenujem ličnost koju su one predložile", rekao je Johanis posle konsultacija s političkim partijama.



Predsednik Rumunije Johanis se danas prvo sastao sa socijaldemokratama i njihovim koalicionim partnerom, Savezom liberala i demokrata, koji su Dančilu kandidoval za premijerku.



Opoziciona Liberalna stranka se danas založila za vanredne izbore, navodeći da socijaldemokrate nisu obezbedile stabilnu vladu.



Ako dobije podršku Parlamenta, Dančila će postati prva žena na čelu vlade Rumunije, i čak treća na tom mestu za sedam meseci, pošto je njene prethodnike odbacila njihova Socijal-demokratska partija (PSD).



Dančila (54), diplomirala je na Institutu za naftu i gas u Ploeštiju, na jugu Rumunije, važi za blisku moćniku PSD Livijuu Dragnei, pobedniku parlamentarnih izbora decembra 2016. godine.



Dragnea koji ne može da se kandiduje za premijera jer je osudjen na kaznu zatvora od dve godine, uslovno, zbog izborne prevare, imenovao je prethodna dva premijera, Mihaja Tudosea i Sorina Grindeanua koji su obojica bili primorani da podnesu ostavke.



Nepoznata javnosti, Viorika Dančila se februara prošle godine pročula u Evropskom parlamentu po odbrani kontroverznog pokušaja Vlade Rumunije da izmeni Krivični zakonik da bi omogućila da neki okrivljeni zvaničnici izbegnu kažnjavanje zbog korupcije.



Zbog oštre kritike iz Brisela, odustalo se od tog zakona, ali tek posle talasa demonstracija, neviđenog još  od pada komunističkog režima krajem 1989. godine.



Vlada je krajem prošle godine u istom duhu ipak pripremila predlog zakona o reformi pravosudja, što su kritikovale SAD i Evropska unija, navodeći da zbog toga Rumuniji preti nazadovanje u borbi protiv korupcije.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva