:

:

TV Most

clock

Novembar 02, 2015   12:05

0

115

RSF: UN da imenuje Specijalnog predstavnika

Više od 700 novinara ubijeno je tokom proteklih deset godina, dok su radili svoj posao, a problem nije u nepostojanju zakona nego u njihovoj primeni upozorava RSF, međunarodna organizacija koja se bori za slobodu štampe osnovana u Francuskoj.

"Reporteri bez granica (RSF) pozivaju UN da što je pre moguće formiraju poziciju Specijalnog predstavnika Generalnog sekretara za bezbednost novinara," saopštio je RSF.

RSF navodi da su "uprkos rezolucijama koje su donete na tu temu u proteklih 10 godina, između ostalog i u Savetu bezbednosti i Generalnoj skupštini, statistički podaci o novinarima koji su ubijeni veoma zabrinjavajući."

Reporteri bez granica podseća da je 27. maja ove godine SB UN usvojio Rezoluciju 2222 oštro osudivši nekažnjivost napada na novinare i pozvao sve članice da stvore bezbednu sredinu za ljude koji se bave novinarstvom kako bi obavaljali svoj posao.

Tom prilikom generalni sekretar RSF Kristof Delor se obratio Savetu bezbednosti pozdravivši rezoluciju ali je takođe pozvao na konkretne akcije.

"Sudeći po broju novinara koji su ubijeni svake godine, ti pravni pomaci nisu pretvorreni u akcije," upozorio je Kristof Delor u saopštenju, objasnivši da kada je reč o bezbednosti novinara problem nije u nepostojanju zakona već u nepostojanju sredstava da se obezbedi njihova primera.

"Samo Specijalni predstavnik UN koji bi blisko sarađivao sa Generalnim sekretarom UN bi imao političku težinu i kapacitet da brzo deluje, i legitimnost da koordiniše sva tela UN kako bi se sprovele promene," istakao je generalni sekretar Reportera bez granica.

Prema njegovim rečima, glavni zadatak Specjalnog predstavnika Generalnog sekretara UN za zaštitu novinara bi bio da prati koliko se članice UN pridržvaju obaveza po međunarodnom pravu.

U tom smislu bi kao model mogao poslužiti Specijalni predstavnik za decu u oružanim sukobima.

Reporeti bez granica podsećaju da je 2014. godinu obeležio ekstremni nivo nasilja prema novinarima širom sveta uključujući pažljivo osmišljenje pretnje i obezglavljivanje novinara.

Tokom 2014. godine ubijen je 71 novinar, pre svega u Siriji, Ukrajini, Iraku i Libiji a 119 novinara je kidnapovano što je 30 odsto više nego 2013. godine.

Od početka 2015. godine ubijeno je 48 novinara od kojih 8 u Francuskoj, 6 u Južnom Sudanu, 5 u Jemenu, 5 u Iraku, 5 u Siriji, 3 u Meksiku, 3 u Brazilu..

Ukoliko bi specijalni predstavnik za zaštitu novinara postao trajna pozicija pod pokroviteljtvom Generalnog sekretara UN to bi znatno osnažilo Plan akcije UN za bezbednost novinara i napore koje po tom pitanju preduzimaju Unesko, Savet za ljudska prava i Kancelraija Visokog komesara z aljudska prava kao i Specijalni prestavnik za unapređenje prava na slobodu mišljenja i izražavanja i regionalne akcije Saveta Evrope i Organizacije američkih država, navodi RSF.

Ta organizacija poizva sve organizacije za slobodu medija i medijske organizacije da se pridruže njenom pozivu.

Ujedinjene nacije su 2013. godne proglasile 2. novembar za Dan zaštite novinara.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva