:

:

TV Most

Foto: mondo.rs

clock

Januar 20, 2018   12:05

0

128

Rok za predaju lista za beogradske izbore 16. februar


Pet dana i noći stižu kutije u Gradsku izbornu komisiju. Šest lista je već ušlo u izbornu trku, a da se ne potkrade greška, najpre proveravaju overitelji.



"Radimo van radnog vremena, izlazimo u susret strankama. To je ozbiljan, veliki posao, ali neuporedivo manji nego kada smo radili na parlamentarnim izborima", kaže predsednik Komore javnih beležnika Miodrag Đukanović. 



Na terenu je više od 180 overitelja.  



"Imamo 103 mobilne ekipe koje su spremne u svakom trenutku. Trenutno su izbori raspisani samo za Beograd, Aranđelovac i Bor, mi tamo isto imamo beležnike. Danas kad bi bila potreba, mi bismo mogli 50 overitelja iz svih ovih okolnih mesta da obezbedimo", napominje Đukanović. 



I to je tek prva provera. Overene izjave birača moraju da se podudare sa biračkim spiskom.  



"Naravno da je posao stručno, tehnički i fizički jako komplikovan i obiman. 110 kandidata treba prekontrolisati, sve kandidature, svu dokumentaciju. Proverava se u elektronskom obliku da li oni imaju biračka prava ali proveravaju se i papirnate izjave koje su donete u kutijama, gledamo svaku izjavu, utvrđujemo da li je original, da li su pečati original da nisu skenirani kao što se dešavalo", kaže predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić. 



Ovlašćeni predlagači – registrovane političke stranke, koalicije registrovanih političkih stranka i grupe građana imaju rok do 16. februara da predaju svoje liste za gradske izbore u Beogradu. Kako će izgledati zbirna lista, Gradska izborna komisija treba da odluči do 21. februara.



 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva